Uz Latvijas Lielās Mūzikas balvas skatuves – rēzeknieši

Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā operā pasniegtas Latvijas Lielās mūzikas balvas, kas ir augstākais valsts apbalvojums profesionālajā mūzikā. Balvu saņēmēju, mūziķu un balvu pasniedzēju vidū šogad bijuši cilvēki, kuru dzīves ceļi ir saistīti ar Rēzeknes pusi.


Balvu nominācijā „Gada koncerts” pasniegusi Austrumlatvijas koncertzāles vadītāja Diāna Zirniņa, un to ieguvis koncerts “Kančeli, Karlsons un Perts Lielajā Piektdienā” (Ieva Parša, Latvijas Radio koris, Sinfonietta Rīga un diriģents Sigvards Kļava, rīkotājs – “Latvijas Koncerti”).

„Rēzekne un Latgale ar lielu nepacietību gaida mirkli, kad ieskanēsies reģionālā koncertzāle, kas ir ne tikai pirmā jaunbūvējamā koncertzāle Latvijā, bet arī vieta, kur baudīt tikpat augstvērtīgus pasākumus kā Rīgā”, svinīgajā ceremonijā sacīja D.Zirniņa. Viņa atklāj, ka akustiskā koncertzāle ieskanēsies jau šā gada beigās un atzīst, ka pasniegt valsts augstāko apbalvojumu mūzikā ir ne tikai liels gods, bet arī iespēja vēlreiz apliecināt, ka Rēzeknē ar valsts, Eiropas Savienības un pašvaldības atbalstu top reģionālais daudzfunkcionālais centrs.
Savukārt par 2011.gada izcilāko sniegumu atzīts Kristīnes Opolais solokoncerts 12. martā Latvijas Nacionālajā operā. Rēzeknē dzimusī operdziedātāja ar neatlaidīgu darbu ir pierādījusi, ka ir pelnījusi būt pasaulē atzītāko operas mākslinieku vidū, viņa uzstājas nozīmīgākajos pasaules operteātros.

Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas svinīgajā ceremonijā uzstājās kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” barokāļi, kuru vidū bija koncertzāles topošais diriģents Jānis Stafeckis (viņš 2008.gadā bija nominēts Lielās mūzikas balvai par darbu ansamblī) un klavesīniste Ieva Saliete. Izcilā latviešu klavesīniste Ieva Saliete, kura savu meistarību spodrinājusi Bāzeles Senās mūzikas augstskolā, spēlē slavenos Eiropas orķestros, un šobrīd dzīvo Rēzeknē.

Atgādināsim, ka Rēzekne ir pirmā pilsēta Latvijā, kurā šobrīd no pašiem pamatiem tiek celta jauna akustiskā koncertzāle jeb Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs.
Reģionam nozīmīgā kultūras būve iecerēta kā daudzfunkcionāls objekts, kurā ir divas akustiskās koncertzāles (viena no tām būs piemērota kino demonstrēšanai), telpas un aprīkojums semināru un konferenču rīkošanai, telpas profesionālajam orķestrim, Dzimtsarakstu nodaļai, kafejnīcai. Pašvaldības uzsver, ka centra izbūve paver iespējas ne tikai uzlabot kultūrpakalpojumu klāstu reģionā, tas ir arī viens no veidiem, kā veicināt investīciju piesaisti pilsētai. Latgaliešiem daudzfunkcionālā koncertzāle dos iespēju baudīt dažādus mākslinieciski augstvērtīgus pasākumus.
Centra būvniecības darbus par 10,5 miljoniem latu veic konkursa kārtībā izraudzītais uzņēmums „ARČERS”, tā pamatā ir SIA „Vizuālās modelēšanas studijas” izstrādātais projekts ar devīzi „Zīdaste”.

Lai aplūkotu fotoreportāžu, uzklikšķiniet uz bildes!

Valdes locekle D.Zirniņa

Diāna Zirniņa, 26673311