Sapņiem ir finansējums

Vai esat kādreiz vēlējušies aizbraukt uz ārvalstīm, taču naudas trūkuma dēļ tas ir palicis tikai sapnis? Ja braukšana uz ārvalstīm nesaistās tikai ar laisku gulēšanu saulē vai „neko nedarīšanu” pie baseina, tad šo sapni ir iespējams piepildīt jebkura vecuma un jebkuras profesijas pārstāvjiem, arī bezdarbniekiem! Savā pieredzē dalās Rēzeknes novada pašvaldības pārstāvji, kas ar Eiropas Savienības (ES) Grundtvig programmas finansiālo atbalstu pirms kāda laika pabija Grieķijā un Rumānijā.


„Es piedalījos „Grundtvig darbnīcā”, kas notika Grieķijas pilsētā Elasonā. Visus dalības izdevumus (uzturēšanās izmaksas, ceļa izdevumus , dalību darbnīcā, apdrošināšanu) sedza darbnīcas organizatori. Kopā ar septiņu Eiropas valstu pārstāvjiem mēs mācījāmies uzstāties starptautiskas auditorijas priekšā, būt par aktieriem un diskusiju vadītājiem. Tas viss notika angļu valodā, ko es kopš studiju laikiem jau biju mazliet piemirsusi,” atceras Rēzeknes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Ieviņa. „Šādas darbnīcas un semināri ir ļoti laba iespēja atkārtot svešvalodu, iepazīties ar citu valstu cilvēkiem un viņu kultūru un pats galvenais – iepazīt sevi un attīstīt savus talantus,” atzīst informācijas tehnoloģiju projektu vadītājs Eduards Medvedevs un Gaigalavas pagasta iedzīvotāja un Rēzeknes augstskolas studente Aija Kalvāne. Laura, Eduards un Aija piedalījās seminārā par radošumu, kuram parasti ikdienā neatliek laika, taču ir liela nozīme jebkurā profesijā.
Arī teritorijas plānotājas Anna Jaudzema un Tatjana Kārkliniece piedalījās „Grundtvig darbnīcā” Rumānijā un mācījās gan radošumu, gan apguva prezentācijas un komunikācijas prasmes angļu valodā. „Brīžiem bija ļoti smagi, jo es nekad pirms tam nebiju runājusi un pat domājusi 24 stundas angļu valodā, taču tā bija vienreizēja iespēja redzēt „īstu” Rumāniju un kolorītos rumāņus, kā arī lauzt dažādus iepriekšējos stereotipus,” ar smaidu atceras Tatjana. Savukārt Ilzei Zelčai, lauku tūrisma speciālistei, bija iespēja sīkāk iepazīties ar lauku tūrisma iespējām Anglijā.
Informācija par Grundtvig darbnīcām pieejama adresē viaa.gov.lv Interesentiem vajag vienkārši atvērt darbnīcu katalogu un uzrakstīt organizatoriem vēstuli ar vēlmi piedalīties darbnīcā. Protams, var gadīties, ka grupa jau ir nokomplektēta, tāpēc laicīgi jāpiesakās uz vairākām darbnīcām. Katalogā ir vairāki simti piedāvājumu no dažādām ES valstīm mākslas, kultūras, valodas, zinātnes, ekoloģijas, pilsonības, starpkultūru dialoga un citās jomās. Sev noderīgāko semināru var atrast jebkurš.
Ļoti daudz iespēju celt savu kvalifikāciju, nemaksājot neko, ir izglītības darbiniekiem. Tie ir profesionālās pilnveides kursi Grundtvig un Comenius programmās, mācību braucieni un citas aktivitātes. Tie pedagogi, kuri ir piedalījušies profesionālās pilnveides pasākumos, pēc tam dažādos projektos iesaista arī savus skolēnus. Piemēram, Nautrēnu vidusskola (direktore Anita Žogota) kopā ar Vērēmu pamatskolu (direktore Jevģēnija Paura), Rēzeknes 5. vidusskolu (skolotāja Aelita Jakuškina) un Rēzeknes pilsētas skolēnu interešu centru (skolotāja Alīda Silauniece) jau vairākus gadus gatavo un sūta Ziemassvētku dāvanas vairāk nekā 12 ES valstīm. Protams, vēl lielāks prieks ir pašiem saņemt dāvanas, kuru saturs bieži vien atklāj citu valstu kultūru un ļauj papildināt savas valodu zināšanas, kas ir daudz aizraujošāk nekā mācīties no grāmatām.

Atcerieties – sapņiem ir finansējums! Jābūt tikai vēlmei apgūt un pieredzēt kaut ko jaunu. Nenokavējiet tuvāko pieteikšanās termiņu, kas ir 2012. gada marta beigas!

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Rēzeknes novada pašvaldības
Ārējo sakaru organizatore
Inta Rimšāne, t. 64607177