Rēzeknes pilsētas dome piedalīsies ar bērnu tiesību aizsardzības veicināšanu saistītā projektā

Rēzeknes pilsētas dome ir apstiprinājusi Tieslietu ministrijas aicinājumu kļūt par partneri Eiropas Padomes pamatprogrammas „Pamattiesības un tiesiskums” īpašās programmas „Pamattiesības un pilsonība” izsludinātajā konkursā. Šogad ministrija kā prioritāti ir izvirzījusi tēmu „Bērnu tiesību veicināšana”, līdz ar to vēlas pieteikt projektu „Audzinoša rakstura soda sankciju sistēmas izveide nepilngadīgajiem pārkāpējiem”.


Kā informē Rēzeknes pilsētas domes Juridiskās nodaļas vadītāja p.i., Administratīvas komisijas priekšsēdētāja Margarita Voiciša, projekta izvirzītais mērķis ir ievest alternatīvu sodu sistēmu nepilngadīgajiem administratīvo pārkāpumu izdarītājiem. Tā kā bērnu rīcībā nav naudas līdzekļu, tad sodu par viņu izdarītajiem pārkāpumiem maksā vecāki. Tāds sodīšanas veids neatturēs bērnu no atkārtotas pārkāpumu veikšanas. Līdz ar to viens no projekta uzdevumiem ir veidot sociāli koriģējošu un bērnu atbilstošu soda sankciju sistēmu par administratīvajiem pārkāpumiem. Projekta ietvaros ir ieplānoti vairāki pasākumi koriģējošās sistēmas optimālā modeļa izstrādāšanai. Piemēram, ārvalstu sistēmu pētīšana, semināru par audzinoša rakstura piespiedu sankcijām organizēšana, iespējama pilotprojekta realizēšana Rēzeknē. Ieguldījums projektā no Rēzeknes ir eksperti, kas strādā ar nepilngadīgo lietām un ir gatavi iesaistīties projektā, sniedzot visu nepieciešamo informāciju.

Savukārt Rēzeknes pilsētas domes pilnvarotās institūcijas (Izglītības pārvalde, Administratīvā komisija un Pašvaldības policija), jau šogad plāno organizēt informatīvus seminārus un sanāksmes pilsētas vispārizglītojošās iestādēs, sniedzot informāciju skolas audzēkņiem par nepilngadīgo personu izdarītājiem pārkāpumiem, to raksturu un atbildību. Šāda veida pasākumi spēs atturēt nepilngadīgos no pretlikumīgās darbības izdarīšanas.

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Olga Petrova 64607616
olga.petrova@rezekne.lv