Andris Bērziņš savu algu ziedos Viļānu vidusskolai

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien, uzsākot vizīti Latgales reģionā, kā pirmo apmeklējis Viļānu novadu, kur ticies ar Viļānu novada domes deputātiem un vadību, kā arī apmeklējis Viļānu vidusskolu.


Apmeklējot Viļānu vidusskolu, Valsts prezidents vizītes noslēgumā paziņojis, ka ir izlēmis savu nākamo nopelnīto algu ziedot Viļānu vidusskolai, kam sekojuši skolēnu un pedagogu skaļi aplausi.

Sarunā ar Viļānu novada domes deputātiem skarti jautājumi par šī brīža situāciju Viļānu novadā, par augsto bezdarbu, kas ļoti satrauc novada vadību, par risinājumiem, kas varētu līdzēt pārvarēt šo krīzi, palielināt uzņēmēju interesi par Viļānu novadu.
Sarunas laikā minētas arī krīzes sekas, kas šobrīd negatīvi ietekmē nodarbinātības līmeni novadā, proti, sociālo pabalstu sistēma lielā mērā neveicina interesi meklēt darbu, jo tie lielai daļai novada iedzīvotāju ļauj dzīvot ilgstoši bez darba.
Sarunā ar domes deputātiem skarts arī izglītības jautājums Viļānos un novadā. Viļānu novada domes deputāti atzinuši, ka šis ir labvēlīgs laiks drosmīgiem lēmumiem valstij kopumā un novēlējuši Valsts prezidentam apņēmību un gribasspēku šos lēmumus īstenot. Valsts prezidents deputātiem atbildējis, ka arī viņš ir pārliecināts, ka šis ir brīdis, lai Latvijā mainītu attieksmi pret daudzām lietām, ja Latvija vēlas arī turpmāk būt pasaules attīstītāko valstu saimē un pārvarēt krīzi. Valsts prezidents solījis, ka turpinās cieši sekot paša izteiktajiem ierosinājumiem par Latvijas nākotnes attīstību un darīs visu, lai Latvijā un jo īpaši Latvijas laukos iedzīvotāju skaits nesamazinātos un Latvija saglabātos kā valsts, kurā arī lauku reģionos vēlētos dzīvot cilvēki.
Viļānu vidusskolā Valsts prezidents ticies ar skolotājiem un skolēniem, uzrunājis abas auditorijas, kā arī atbildējis uz jautājumiem, kas interesējuši klātesošo auditoriju, tostarp par jauniešu aizceļošanas apturēšanu no laukiem, par budžetu vietu saglabāšanu Latvijas augstskolās, par iespējamām izmaiņām vidējās izglītības iegūšanā gada garumā, kā arī par skolotāju pensionēšanās vecuma samazināšanu.
Valsts prezidents uzsvēris, ka šobrīd viss ir mūsu pašu rokās, arī Latvijas nākotne ir pašu Latvijas iedzīvotāju rokās. Vienlaikus Valsts prezidents aicinājis skolēnus apgūt pēc iespējas vairāk valodu, jo valoda ir līdzeklis, kas dod iespēju paplašināt zināšanas. Atbildot uz jautājumiem par jauniešu aizbraukšanu peļņā uz ārvalstīm, Bērziņš akcentējis, ka daudz būtiskāk ir iegūt labu izglītību, tai skaitā arī pasaules labākajās augstskolās, lai pēc tam atgrieztos savā dzimtajā novadā vai pilsētā un palīdzētu tām attīstīties.

DB.lv Lelde Petrāne

Papildus informācija šeit: