Rēzeknes novadā algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos iesaistīti 350 bezdarbnieki

Rēzeknes novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) par pasākuma „Algotie pagaidu sabiedriskie darbi” īstenošanu. Tā ietvaros, sākot ar šī gada 1.februāri, darbu uzsāk 350 Rēzeknes novada bezdarbnieki, kuri par to ik mēnesi saņems 100 latus. Viņu pienākumos ietilps dažādu darbu veikšana pašvaldības iestādēs un struktūrvienībās, piemēram, telpu un apkārtnes labiekārtošana un sakopšana, malkas sagāde un citi palīgdarbi. Gada laikā vienu cilvēku nodarbināt šajā pasākumā varēs līdz četriem mēnešiem.


Visvairāk pagaidu darba vietas ir izveidotas Silmalas, bet vismazāk – Stoļerovas pagastā. Vietu skaits bija atkarīgs no pagastu pārvalžu izteiktajām vēlmēm un arī bezdarbnieku skaita konkrētajā teritorijā.
Pagaidu darbos var iesaistīties cilvēki, kas NVA kā bezdarbnieki ir reģistrējušies vismaz sešus mēnešus un nesaņem bezdarbnieka pabalstu vai vecuma pensiju. Šobrīd viņu iesaiste notikusi reģistrācijas secībā, taču patlaban Rēzeknes novada pašvaldības speciālisti izstrādā saistošos noteikumus, kas turpmāk paredzēs konkrētus kritērijus par prioritāri iesaistāmo personu grupām. Balstoties uz šiem kritērijiem, pēc saistošo noteikumu stāšanās spēkā, cilvēku dalību algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos izvērtēs ar pašvaldības izpilddirektora vai pagasta pārvaldes rīkojumu izveidota komisija. Vērtēšanā tiks iekļauti tie bezdarbnieki, kuri būs reģistrējušies dalībai pasākumā.
Pasākumu „Algotie pagaidu sabiedriskie darbi” plānots īstenot līdz 2013.gada decembrim. Jāatzīmē, ka iepriekš NVA sadarbībā ar pašvaldībām realizēja tā dēvēto „simtlatnieku” projektu ar oficiālo nosaukumu „Darba praktizēšanas pasākumu nodrošināšana pašvaldībās darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai”. Tā īstenošanas laikā no 2009.gada 1.septembra līdz 2011.gada 16.decembrim kopumā Rēzeknes novadā bija izveidotas 4575 darba praktizēšanas vietas un apgūti gandrīz 2,9 miljoni latu, no kuriem bezdarbnieku ikmēneša stipendijas sastāda 2,3 miljonus latu.
Izstrādātais saistošo noteikumu projekts paredz šādus kritērijus bezdarbnieku iesaistei pasākumā „Algotie pagaidu sabiedriskie darbi”:

  • Bezdarbniekam ir atbilstoša pieredze paredzētā darba veikšanai (jā – 4 punkti, nē – 0 punkti);
  • Bezdarbnieks, kuram mēneša ienākumi ir līdz 40,00 Ls uz vienu ģimenes locekli (nepilngadīgai personai – 45,00 Ls) (jā – 4 punkti, nē – 0 punkti), ņemot vērā iepriekšējo triju mēnešu periodu no izvērtēšanas brīža;
  • Bezdarbnieks – trūcīga persona ar bērniem, kurai uz vērtēšanas brīdi nav atņemtas vecāku tiesības (jā – 4 punkti, nē – 0 punkti);
  • Bezdarbnieks – trūcīga persona (jā – 1 punkti, nē – 0 punkti);
  • Bezdarbnieks – pirmspensijas vecuma persona vai jaunietis bez darba pieredzes (jā – 2 punkti, nē – 0 punkti).

Saistošos noteikumus Rēzeknes novada dome plāno apstiprināt 2.februārī. Pēc tam tie tiks nosūtīti izskatīšanai Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai. Tikai pēc pozitīva atzinuma saņemšanas no ministrijas saistošie noteikumi tiks publicēti informatīvajā izdevumā un nākamajā dienā stāsies spēkā.

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619