F.Trasuna muzejā „Kolnasāta” apskatāma mākslinieka Jāņa Sprūdža izstāde „Mana Latvija”

Laikā no 11.oktobra līdz 12.decembrim Rēzeknes novada F.Trasuna muzejā „Kolnasāta” apskatāma mākslinieka Jāņa Sprūdža (1920-1989) gleznu izstāde „Mana Latvija”. Muzeja krājumā ir 24 viņa gleznas, ko savulaik tam uzdāvinājis viņa dēls Uģis Sprūdžs, Latvijā pazīstams vijolnieks. Jāatzīmē, ka izstādes atklāšanā Lāčplēša dienā piedalījās arī mākslinieka mazdēls Edmunds Sprūdžs – Latvijas Republikas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.


J.Sprūdža dzimtās mājas ir Sakstagalā. Tur pie viņa brāļu stādītajām liepām 2009.gadā viņam atklāja piemiņas akmeni. Dzimis 1920. gadā kā otrais bērns akmeņkaļa no Varakļāniem Kārļa un sakstagalietes Veronikas ģimenē.
Gleznošanu apguvis pašmācības ceļā, bet mākslinieku aprindās bijis pazīstams un cienīts, piedalījies konkursos un plenēros, kur guvis pieredzi. Savus darbus aizsācis ar eļļas krāsām, 1963. gadā pārejot uz akvareli. Piedzīvojis izsūtījumu, ģimene bieži mainījusi dzīvesvietu, tāpēc J. Sprūdža dabas ainavās parādās visas Latvijas dabasskati, kas ir viņa darbu tematika – dabas ainavas, kurās skatāma gan dzimtā Latgale, gan Cēsu puse, likteņupe Daugava, Kandavas ielas, Ventspils ostas kuģi, Carnikavas zvejnieku laivas, kā arī portreti un klusā daba, kas šobrīd skatāmi izstādē „Mana Latvija”.

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Informāciju sagatavoja:
Tamāra Tutina, muzeja galvenā krājuma glabātāja