Jauniešu programma „Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai”

Šī gada jūlijā SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” (LLKC) sāka īstenot jaunu pasākumu – „Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības uzsākšanai”. Tā mērķis ir lauku jauniešu aktivizēšana un iesaistīšana lauku uzņēmējdarbībā un sabiedriskajā dzīvē.


Tā kā šāds pasākums LLKC darbības ietvaros tiek īstenots pirmoreiz, noteiktas pirmās divas pilotteritorijas: Ogre un Krāslava. Tajā varēja pieteikties jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem, aizpildot un iesniedzot anketu LLKC konkrētās teritorijas birojā.

Atbalsts tiek sniegts divos posmos: apmācības un LLKC speciālistu konsultācijas, kas visiem pasākumā iesaistītajiem jauniešiem ir bez maksas.

Apmācības jauniešiem notiek divu dienu garumā, to laikā ar dažādām radošām metodēm, diskusijām, darbu grupās un individuāli viņiem ir jāizdomā sava reāla ideja, par to, ko vēlētos darīt laukos, lai varētu attīstīt uzņēmējdarbību, radītu darba vietas sev un citiem, lai jauniešiem būtu vēlēšanās palikt laukos un iesaistīties lauku sabiedriskajā dzīvē. Idejas var būt saistītas gan ar lauksaimniecības uzņēmumu dibināšanu, gan dažādu sabiedrisko aktivitāšu veicināšanu.

No jauniešu anketām var secināt, ka viņi ar apmācībām ir apmierināti, īpaši patikusi iespēja darboties praktiski, iesaistīties diskusijās par lauku attīstību, kā arī iepazīties ar kāda jaunā lauksaimnieka un NVO dalībnieka praktisko pieredzi. Jaunieši ieteica rīkot šādas apmācības plašākā mērogā.

Pasākuma otrajā posmā jaunieši var saņemt LLKC biroju speciālistu (piemēram, ekonomistu un grāmatvežu) konsultācijas, lai savas idejas sekmīgi pārvērstu projektos un biznesa plānos un sagatavotu līdz stadijai, kad tos var iesniegt, piemēram, Lauku atbalsta dienestam vai kādai no bankām kredīta pieprasījumam. Konsultācijas izmanto trīs jaunieši, kas piedalījās mācībās.

Vēl šogad šis pasākums tiek īstenots arī Rēzeknes un Jelgavas novadā.

Informāciju sagatavoja LLKC Lauku attīstības nodaļas speciāliste Liene Liniņa
Publikācija no informatīvā izdevuma “Lauku Lapa” Nr.80