Sakstagala pagastā atklāts jauns tūrisma objekts – ūdens un purva augu dabas taka


Latgales dārzu biedrība „Mežlilijas”, kas Rēzeknes novada Sakstagala pagastā darbojas kopš 2010. gada decembra, īstenojusi projektu „Ūdens un purva augu dabas takas izveide Sakstagalā”. Projekts realizēts ar Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu, izmantojot LEADER pieejas principu un ieviešot biedrības „Rēzeknes rajona kopienu partnerība” attīstības stratēģiju.


Tā kā projekts realizēts stādu audzētavas „Sakstagals” teritorijā, tās saimniece Zaiga Graudiņa, pamatojot projekta idejas rašanos, stāsta: „Purvs ir viena no vistīrākajām vidēm ar bagātīgu un interesantu augu klāstu. Lai sniegtu priekšstatu par purva un ūdensaugu daudzveidību, radās ideja par purva ierīkošanu, jo dzīves laikā un ilgus gadus strādājot par mežzini ir zināšanas par meža, purva un daiļdārzu augiem, vajag tās nodod citiem”.
Darbs pie projekta realizēšanas tika uzsākts šovasar un 31. oktobrī ir noslēdzies. Rezultātā projekta ietvaros tika mākslīgi izveidots purvs, izrakts dīķis 0,1 ha platībā, dīķī jau iestādītas ūdensrozes, to ieskauj dažādi mitrumu mīloši augi un krūmi: kalmes, kārkli u.c. Savukārt purvā jau aug sūnas, virši, sfagni, vaivariņi, andromedas, papardes, pundurbērzi un krūmu bērzi, un pat dzērvenes, vēl Zaiga nosauc ap 30 sugām un piebilst, ka augu skaits regulāri papildināsies.

Skolu jaunatne bioloģijas stundu ietvaros, studenti un citi interesenti tiek aicināti apmeklēt un iepazīties ar interesanto, izzinošo tūrisma objektu Sakstagalā. Ekskursijas pa purva taku ir bezmaksas. Pieteikšanās telefons 29440655. Par projektu jau ieinteresējušies Rēzeknes Augstskolas Izglītības un dizaina fakultātes Vides dizaina programmas studenti, kas ir izmantojuši stādu audzētavu kā prakses vietu.

Informāciju sniedza Zaiga Graudiņa, teksts Tamāra Tutina