Atklāts Kazimira Laura noslēpums – kā izdzīvot Kalifornijas vasaru

Līdz 12. novembrim Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma Kazimira Laura (ASV) gleznu izstāde „Kalifornijas vasara”. Izstādes atklāšanā Kazimirs gan viņa mākslas cienītājus, gan arī jaunos interesentus pārsteidza ar savu patieso un vienreizējo humora izjūtu, ar savu sirsnību un dāsnumu – 24 gleznas autors dāvina muzejam.


Latgales Kultūrvēstures muzeja tēlotājas mākslas kolekcijā līdz šim nebija neviena K.Laura darba, beidzot arī pēc izstādes novadnieka emocinālās un ar vēsturisku sižetu caurvītās gleznas nākamajām paaudzēm stāstīs par trimdas latviešu sajūtām, atmiņām un cerībām.

Mākslinieku ikdienā tuvākie draugi un paziņas sirsnīgi sauc par Kazi un salīdzina ar gājputnu, kurš katru gadu atgriežas dzimtajā Latgales pusē un dzīves mākslā. Pats mākslinieks par sevi saka, ka viņš ir ziemas un sniega putns, kas pa vasaru guļ Kalifornijas radītajā paradīzē.

Uz jautājumu, kura no savām gleznām māksliniekam ir tuvākā, Kazimirs mazliet noslēpumaini atbild, ka „pēc laika emocijas mainās, ar laiku tās zaudē savu radīšanas brīža gammu”, bet kļūst skaidrs, ka viena no emocionāli piesātinātākajām ir glezna „Bēgļi”, kas toreiz, 1955.g., tika gleznota uz kādas kurzemnieces pašausta linu audekla. Glezna stāsta par autora izdzīvotajām bēgļu gaitām, ko Kazimirs spilgti atminas vēl joprojām, tomēr māksla ir palīdzējusi viņam pārvarēt kara grūtumu.

Gleznas piesaista ar savu košumu un krāsu daudzveidību, dominē zilā krāsa, kas ir viena no mākslinieka iecienītākajām, ar to asociējas debesu plašumi, Latgales ezeri un dzimtene, bet Kaliforniju ieskauj brūno klinšu un dzelteni oranžo krāsu toņi, kas Rēzeknē ir kā eksotika rudenīgajā ikdienā. Skumjas mijas ar humoru, dzimtenes rudens ar Kalifornijas sauli, un nevilšus K.Laura teiktie vārdi izstādes atklāšanā kļūst par moto: „Tā viņš ir. Dzīve ir jokaina!”

_____________________________________________________
Teksts:
Rēzeknes Augstskolas filologu 3.kursa studentes
Evita Mazurova, Ilona Kablanova, Mārīte Krasnobaja;
Maija Upeniece,
LKM sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste

Gleznotājs Kazimirs Laurs dzimis 1923.g. 7.novembrī Rēzeknes novada Makašānu pagasta Šķerbinieku ciemā.
II pasaules kara beigās iesaukts latviešu leģionā, pārstaigājis Vidzemi, piedalījies kaujās pie Lubānas, Cesvaines, Mores, Nītaures, Kurzemē pie Pienavas ievainots, ārstēties nosūtīts uz Vāciju. Karavīra gaitas atsācis kā Tornas grāvracis un, II pasaules karam beidzoties, nonācis Putlosas (Vācija) un Cēdelheimas (Beļģija) gūstekņu nometnēs. Vēl būdams gūstā, K.Laurs sāk zīmēt un gleznot, vēlāk, pārcēlies uz Eslingenu (Vācija), kur mācījies nometnes latviešu mākslas skolā pie māksliniekiem L.Liberta, F.Banges, S.Vidberga un J.Matisona, šai laikā pirmo reizi ar saviem darbiem piedalās arī vietējā izstādē.
1949.g. K.Laurs izceļo uz ASV un apmetas uz dzīvi Dienvidkalifornijā Klusā okeāna krastā Santamonikas pilsētā. Visu brīvo laiku pavada pie molberta, ar pilnu atdevi veltot sevi gleznošanai.Viņa darbnīca bieži vien ir bijusi latviešu mākslinieku un radošo darbinieku satikšanās vieta.
K.Laurs piedalījies daudzās amerikāņu un latviešu rīkotajās kopējās izstādēs, Amerikas latviešu Rietumu krasta Dziesmu svētku un Kultūras fonda mākslas skatēs Sietlā un Safrancisko. Kopš 2002.g. izstādes tiek rīkotas arī Latvijā (Rīgā, Rēzeknē, Ludzā, Līvānos).

Par mākslinieku: Inese Dundure

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Izstāde atvērta:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Ieejas maksa:
skolēniem un studentiem Ls 0,20;
pieaugušajiem Ls 0,40;
pirmsskolas vecuma bērniem – brīva.

Materiālus sagatavoja
Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālr. 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv