Drošība praksē vai fotogrāfijās…

Latgales Kultūrvēstures muzejā 2.septembrī, akcijas „Mācību nedēļa pieaugušajiem” ietvaros, aicinājām uz Drošības skolu, kuras laikā bija iespēja praktiski sagatavoties drošam pārgājienam mežā un purvā. Lai gan šobrīd ogošanas un sēņošanas sezona rit pilnā sparā, tomēr atsaucība bija pavisam neliela, bet tie, kuri „mācījās”, noteikti ir ieguvēji.


Šīs vienas dienas skolas mērķis bija rosināt jauniešus aktīvam dzīvesveidam, pavadot savu brīvo laiku interesanti un droši, viens no veidiem – iesaistīties profesionāļu vadītās jaunsargu nodarbībās. Sadarbībā ar 305.Rēzeknes jaunsargu vienību, iepazinām gan Jaunsardzes veidošanās vēsturi un aktivitātes mūsdienās, gan aktīvā tūrisma (došanās pārgājienā, kāpšana kalnos, nakšņošana teltīs u.tml.) sagatavošanās procesu.

Jaunsardzes aktivitātes balstītas uz darbošanos komandā, kur jāapgūst gan precizitāte un disciplīna, gan drošība un izdzīvošana neparedzamos apstākļos. 305.Rēzeknes jaunsargu vienības instruktori Juris Gedušs un Juris Lelis un jaunsargi Artūrs Voskāns un Reinis Kaulačs visus klātesošos mācīja, kur ikdienā pielietot iegūtās zināšanas, kā sasiet astotnieku, plakano vai pretmezglu un kā pagatavot garšīgu maltīti pārgājienā.

Tiem, kuri vēlas iepazīt, kā liela daļa jaunsargu turpina darboties Zemessardzē, līdz 10.septembrim Latgales Kultūrvēstures muzejā (3.stāva vestibilā, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) vēl var paspēt apskatīt izstādi „Zemessardzes 20 gadi fotogrāfijās”, kur gan fotogrāfijās, gan arī dokumentos un priekšmetos parādītas zemessargu mācības, pirmie pasākumi kārtības sargāšanā, rakstāmmašīna, uz kuras drukāta 1.pavēle par zemessardzes veidošanu u.c. Jaunāko paaudzi noteikti visvairāk piesaistīs manekens Mārtiņš 20.gs. 90.gadu zemessarga ekipējumā.

Izstāde atvērta:
Trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00-17:00
Sestdien – 10:00-16:00
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Informāciju sagatavoja Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv