Kas un kā pārstāvēs Latgali 11.Saeimā?

29.jūlijā Rēzeknē biedrības „Latgolys Saeima” pārstāvji apsprieda un izvirzīja savus priekšlikumus reģionālās politikas principu ieviešanai Latvijā un aicina visas politiskās partijas tos ievērot jau šo ruden gaidāmajās Latvijas Republikas 11.Saeimas vēlēšanās, lai nodrošinātu tajā Latgales vēlēšanu apgabala sabiedrības patiesu pārstāvniecību:


1) Latgalē partiju sarakstos jāstartē tikai Latgales cilvēkiem;
2) visiem kandidātiem jau pirms vēlēšanām ir jāapņemas:
– aktīvi iestāties par Latgales interešu aizstāvību,
– kopā ar citiem no Latgales iebalsotajiem LR Saeimas deputātiem veidot reģiona konsultatīvo padomi – regulāri tikties ar Latgales pašvaldību, uzņēmēju, sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem,
– regulāri – vismaz 2 reizes mēnesī būt Latgalē uz pieņemšanas laikiem,
– deputāta palīgam jāstrādā tajā vēlēšanu apgabalā, nu kura deputāts ir ievēlēts,
3) ja netiek pildīti pirms vēlēšanām dotie solījumi, tad politiski atbildīgi jāatkāpjas no deputāta amata un jādod vieta nākamajam kandidātam (vismaz tādu iespēju pieprasīt ir jādod attiecīgās partijas biedriem un viņa vēlēšanu saraksta dalībniekiem – lai taidā veidā par deputāta darbu vai bezdarbību ir morāli līdzatbildīgi visi viņa partijas kolēģi).
Jāatgādina, ka 1917.gadā Latgale pieņēma lēmumu: kopā ar Kurzemes un Vidzemes latviešiem dibināt Latvijas valsti ar nosacījumu, ka paturēs tiesības pašiem lemt par savu valodu, ticību, pašvaldību, kā arī saimnieciskos jautājumus. Diemžēl, neviena no šīm prasībām netika ņemta vērā, tāpēc jau toreiz Latgales delegāti Satversmes sapulcē nebalsoja par Latvijas pamatlikuma apstiprināšanu – kā redzam šodien, latgaliešu aizdomas par šo principu neievērošanu bijušas pamatotas.
Šajās ārkārtas vēlēšanās Latgale iebalsos tikai 15 reģiona pārstāvjus, par vienu mazāk kā vēl tikai pirms gada, savukārt Rīga iebalsos nu jau 30 deputātus. (Vai kāds var pastāstīt deputātu sadalījumu pa vēlēšanu apgabaliem 1922. un 1992.gadā?) Tas ir tikai viens no piemēriem, kas parāda Latgales nevienlīdzīgo stāvokli pašu valstī un situācijas pakāpenisku pasliktināšanos.
Tāpēc biedrība „Latgolys Saeima” uzskata, ka nepieciešamas pa tiešām radikālas reformas, lai apturētu Latgales darbaspējīgo cilvēku izbraukšanu un radītu apstākļus novadnieku atgriešanai Latgalē – viens no priekšnosacījumiem ir reģiona interešu pārstāvniecība Latvijas parlamentā. Biedrība turpina konkrētu priekšlikumu izstrādāšanu visās Latgalei svarīgās jomās (ekonomika, lauksaimniecība, pašvaldības, uzņēmējdarbība, kultūra, izglītība, valoda, jauniešu politika, sociālie u.c. jautājumi).

Juris Viļums,
Breivūs ļaužu apvīneiba, bīdreiba “Latgolys Saeima”
vaļdes vadeituojs
latgolyssaeima@gmail.com
26393531
saeima.latgola.lv