Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis šodien viesojas Latgalē

Rekultivēta viena no lielākajām izgāztuvēm Latvijā – „Demene”. Daugavpils novada Demenes pagastā rīt, 21. jūlijā, svinīgi noslēgsies rekultivācija vienā no lielākajām izgāztuvēm Latvijā, kurā uzglabāti arī bīstamie atkritumi. Pasākumā piedalīsies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.


„„Demene” ir viena no lielākajām rekultivācijai paredzētajām izgāztuvēm, tajā uzglabāti arī bīstamie atkritumi, un šāda objekta sakārtošana ir būtisks sasniegums,” atzīmē R. Vējonis.

Laika posmā no 1986.gada līdz 2008.gadam Demenes izgāztuvē ievesti apmēram miljons tonnu sadzīves atkritumu un 10 000 tonnas kaprolaktāna atkritumu no Daugavpils ķīmiskās šķiedras rūpnīcas. Šī ķīmiskā viela, kas savulaik izmantota zeķbikšu un automašīnu riepu ražošanā, saskaroties ar ūdeni, rada amonjaka savienojumus un, nonākot gaisā, veido ļoti bīstamu savienojumu.

Izgāztuve netiek izmantota jau kopš 2008.gada, kad turpat līdzās ekspluatācijā nodots mūsdienīgs un ES direktīvu prasībām atbilstošs sadzīves atkritumu poligons.

Rekultivācijas laikā kaprolaktāna atkritumi tika ievietoti divkāršos polietilēna maisos, bet tie – polietilēna plēves kapsulā, kuras garantijas laiks ir 100 gadi. Šajā laika posmā kaprolaktāns neitralizēsies un draudus videi vairs neradīs. Uzraudzības nodrošināšanai virs kapsulas izveidota gaisa šahta, kas ļaus kontrolēt amonjaka klātbūtni.

Demenes izgāztuves rekultivācija notika ES Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta „Normatīvo aktu prasībām neatbilstošās Daugavpils rajona Demenes pagasta izgāztuves “Demene” Nr.44508/830/PV rekultivācija” ietvaros. Tā kopējās izmaksas ir 1,68 milj. LVL, no tiem 1,43 milj. LVL ir ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums, bet Daugavpils pilsētas domes līdzfinansējums – 252 tūkst. LVL.

Papildu informācijai sazināties ar Svetlanu Sergejevu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Projektu ieviešanas departamenta Atkritumu saimniecības un starptautiskās sadarbības projektu nodaļas projektu vadītāju, pa tālruni 67026525 vai e-pastu svetlana.sergejeva@varam.gov.lv .

The gallery was not found!