Publikācija par papildus līdzekļu piešķiršanu ceļu remontiem portālā Delfi.lv

Valdība piešķir 5,87 miljonus latu ceļu remontiem, kompensējot ziemas darbus


Valdība otrdien piešķīra Satiksmei ministrijai (SM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 5,87 miljonus latu valsts autoceļu posmu neatliekamajam remontam.
Sabrukušo melno segumu ārkārtas remonts ļaus nodrošināt 203,8 kilometru ceļa seguma darba spēju vismaz uz trim gadiem, norādīts SM informatīvajā ziņojumā par ceļu remontam nepieciešamajiem līdzekļiem, ko otrdien uzklausīja valdība.

SM ierosināja valdībai no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem kompensēt pagājušajā ziemā pārtērētos līdzekļus autoceļu uzturēšanai 5 872 874 latu apmērā. Tas dotu iespēju šogad veikt plānoto stipri bojāto asfalta segumu defektu labošanu.

SM informēja, ka 2010.gadā ziemas sezonas uzturēšanas darbi faktiski sākās novembra vidū, jo nepārtraukti bija mainīgi laika apstākļi. Gandrīz katru dienu bija nokrišņi ar lielu sniega daudzumu, kā rezultātā daudzviet valstī bija izveidojusies bieza sniega sega.

Savukārt decembrī atkalas rezultātā uz ceļa brauktuvēm Latgales reģionā bija noliekušies koki, kas savukārt apgrūtināja autoceļu lietošanu un uzturēšanu, un līdzīgi laika apstākļi turpinājās arī janvārī, vēsta SM, uzsverot, ka “ārkārtas laika apstākļu dēļ virknē pašvaldību pat tika izsludināta ārkārtas situācija”.

Valsts autoceļu tīkla uzturēšanai 2010.gada nogalē bija paredzēti 8,7 miljoni latu, savukārt iztērēti gandrīz 12,3 miljoni. Arī šī gada janvārī tika veikti darbi par 2,78 miljoniem latu, pārsniedzot plānotos, un, lai gan februārī, iestājoties pastāvīgiem laika apstākļiem, bija iespējams samazināt valsts autoceļa uzturēšanas darbu izmaksas par nepilniem 482 tūkstošiem latu, kopējais valsts budžeta līdzekļu izlietojums bija par 5,87 miljoniem latu lielāks nekā paredzēts.

Pārpilde apmaksāta no šī gada valsts autoceļu vasaras uzturēšanas darbiem paredzētā finansējuma, attiecīgi samazinot plānotos melnā seguma sakārtošanas darbus vasaras sezonā, norādīja SM.

VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) autoceļu ikgadējās apsekošanas rezultāti apliecina, ka kopumā valsts autoceļu stāvoklis gadu no gada turpina pasliktināties, norādīja SM. Pērn 49,9% no visām asfalta segām uz valsts autoceļiem bija sliktā un ļoti sliktā stāvoklī, “līdz ar to tās kļūst nelīdzenas, turklāt radot lielu risku, ka bedrītes veidosies neprognozējami,” brīdināja SM.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) valdības sēdē lūdza izvērtēt jautājumu par papildus līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem – 5,1 miljonu latu apmērā, kas atbilst trīs mēnešu mērķdotāciju apjomam autoceļu un ielu uzturēšanai. SM valsts sekretārs Anrijs Matīss apliecināja, ka SM jau ir saņēmusi LPS vēstuli un jau sākusi aprēķinus, un tuvāko divu nedēļu laikā varētu iesniegt šo pieprasījumu valdībā.

Iepriekš ziņots – lai nodrošinātu kritiskākajā stāvoklī esošo reģionālo valsts autoceļu tūlītēju remontu un apturētu to tālāku sabrukšanu, SM iecerēja prasīt līdzekļus gan no valsts budžeta, gan arī Eiropas Savienības (ES) fondiem.

Maija sākumā, satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS) tiekoties ar VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) vadību, SM dots uzdevums izstrādāt šo informatīvo ziņojumu par valsts autoceļu posmu neatliekamu remontu sadarbībā ar LVC.

SM iepriekš solīja: ja pašvaldības iesniegs SM precīzu informāciju par autoceļu uzturēšanai ziemas sezonā pārtērētajiem līdzekļiem, tad SM arī šo jautājumu virzīs valdībā, lūdzot piešķirt papildu naudu no līdzekļu neparedzētiem gadījumiem programmas. No 2011. gada valsts budžeta plānots vēl pieprasīt aptuveni deviņus miljonus latu, lai nodrošinātu kritiskāko reģionālo autoceļu tūlītēju sakārtošanu.

Tāpat SM nākšot klajā ar priekšlikumu palielināt ES fondu finansējumu autoceļu programmām 2007. – 2013. gada plānošanas periodā uz to ES finansēto programmu rēķina, kurās veidojas līdzekļu pārpalikums.

Jau ziņots, ka ministrs jau aprīļa nogalē uzdeva LVC sagatavot plānu ar precīzu darbu grafiku un darbu apjomiem ceļu seguma uzturēšanai un atjaunošanai šajā sezonā, tostarp – arī bedrīšu labošanai uz valsts un pašvaldību autoceļiem.

“Ceļu stāvoklis ir ministrijas viena no galvenajām aktualitātēm, tāpēc esmu uzdevis LVC vadībai sagatavot plašu pārskatu par padarītajiem un plānotajiem darbiem, lai būtu iespējams arī ministrijas vadības līmenī operatīvi sekot notiekošajam, prasot precīzu grafiku un darbu apjomu ievērošanu,” iepriekš paudis Augulis.

Šogad autoceļu uzturēšanā un rekonstrukcijā paredzēts izlietot pēdējos gados rekordlielu finanšu daudzumu – teju 270 miljonus latu. Satiksmes ministrs uzsver, ka sabiedrībai jāzina, kas ir plānots, kā noritēs darbi, cik naudas tam tiks iztērēts.

“Valsts parāds” autoceļu atjaunošanai ir aptuveni četri miljardi latu, ļoti sliktā stāvoklī atrodas 25% Latvijas ceļu, bet vēl ceturtdaļas stāvoklis atzīstams par sliktu.

________________
Portāls Delfi.lv, 2011. gada 24. maijs