ESF programma „Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai”

Programmas mērķis ir saimnieciskās darbības aktivitātes paaugstināšana valstī, attīstot biznesa uzsācēju zināšanas un iemaņas, kā arī sniedzot nepieciešamo finansiālo atbalstu saimnieciskās darbības uzsākšanai.


Kas var pieteikties?

Uz atbalstu var pretendēt iedzīvotāji darbspējas vecumā, ieskaitot bezdarbniekus, kuri ir izteikuši vēlmi uzsākt komercdarbību vai pašnodarbinātību, kā arī jaundibinātie komersanti. Par jaundibinātiem komersantiem, šīs programmas izpratnē, tiek uzskatīti komersanti, kuri ir reģistrējuši savu darbību likumā noteiktajā kārtā ne agrāk kā 3 gadus pirms griešanās pēc atbalsta programmas ietvaros.

Ierobežojumi:

Par programmas dalībniekiem nevar būt personas, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Atbalsts netiks piešķirts, ja pretendentam ir aktuāls parāds VID un parādnieku reģistros, vai parāds LB Kredītu reģistrā dzēsts mazāk kā pirms 2 mēnešiem.

Programma neatbalsta: zivju audzēšanu, zvejniecību, zivju un vēžveidīgo pārstrādi; lauksaimniecības produktu ražošanu un pirmapstrādi; vairumtirdzniecību; apdrošināšanu, finanšu starpniecību un banku pakalpojumus; transporta līdzekļu, mašīnu, iekārtu u.c. iznomāšanu; operācijas ar nekustāmo īpašumu; azartspēles un derības; ieroču ražošanu, piegādi vai tirdzniecību; tabakas, alus un alkoholisko dzērienu ražošanu un tirdzniecību; kravas transporta pakalpojumus.

Finansiālo atbalstu nepiešķir grūtībās nonākušiem uzņēmumiem. Bankai ir tiesības atteikt finansiālo atbalstu gadījumos, kad tai ir pamats uzskatīt, ka: (1) projekta dalībnieks dibina uzņēmumu nolūkā saņemt finansiālo atbalstu, neradot jaunradīto vērtību; (2) reālais biznesa veicējs un patiesā labuma guvējs nav programmas dalībnieks, bet kāda cita persona.

Kādā veidā tiek sniegts atbalsts?

Programma piedāvā kompleksu atbalstu biznesa uzsācējiem un jaundibinātajiem komersantiem, t.i.: konsultācijas, apmācības un finansējumu aizdevumu un grantu veidā sava biznesa uzsākšanai.

Personas, kas vēlas uzsākt vai ir uzsākušas saimniecisko darbību pēdējā gada laikā, programmas ietvaros var saņemt pilna spektra atbalstu: (1) konsultācijas biznesa plāna sagatavošanā un realizācijā; (2) apmācības; (3) finansiālo atbalstu – aizdevums līdz 54 tūkst. LVL; grants saimnieciskās darbības uzsākšanai (līdz 3.6 tūkst. LVL, bet ne vairāk kā 35% no aizdevuma summas); grants aizdevuma dzēšanai līdz 2 tūkst. LVL (bet ne vairāk kā 20% no aizdevuma summas).

Personas, kas ir uzsākušas saimniecisko darbību agrāk kā pirms gada, bet ne agrāk kā trīs gadus pirms atbalsta pieteikuma iesniegšanas, programmas ietvaros varēs saņemt konsultācijas, aizdevumu un grantu aizdevuma dzēšanai līdz 2 tūkst. LVL (bet ne vairāk kā 10% no aizdevuma summas).

Atbalsta veidi:

Sīkāka informācijas:
www.altum.lv/public/29220.html