Norvēģijas valdības programmas „Pārrobežu sadarbība” noslēguma konference

Norisinājās Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta programmas „Pārrobežu sadarbība” noslēguma konference „Pārrobežu sadarbība: no izaicinājumiem līdz sasniegumiem”. Divi projekti tika prezentēti no Latgales: Ludzas novada pašvaldības projekts „Latviešu un baltkrievu folkloras tradīciju vizualizācija pārrobežu mākslas tilta izveide” un Latgales plānošanas reģiona (LPR) projekts: „Latgales plānošanas reģiona (Latvija) un Pleskavas apgabala administrācija (Krievija) reģionālās attīstības veicināšana caur attīstības vidēja termiņa un ilgtermiņa dokumentu izstrādi, balstoties uz līdzsvarotas pārrobežu sadarbības un labas partnerības pieeju/ENTERPLAN”.


Latgales plānošanas reģions šī projekta ietvaros sadarbojas ar Pleskavas apgabala administrāciju, viena no LPR funkcijām ir plānošana, tādēļ galvenā projekta ideja balstās uz reģiona plānveidīgu ilgtermiņa attīstību. Apakšprojekta ietvaros izstrādāti un apstiprināti attīstības plānošanas dokumenti, kuri nosaka jaunās attīstības zonas Latgale-Pleskava attīstības virzienus un prioritātes vidējā termiņā un ilgtermiņā, lai sekmētu investīciju piesaisti un ekonomisko izaugsmi: Latgales plānošanas reģiona attīstības programma 2010.-2017. gadam (bit.ly/eenSQR), Latgales reģiona ilgtermiņa attīstības stratēģija 25 gadiem (bit.ly/dNo8TT) un Pleskavas apgabala sociālekonomiskās attīstības koncepcija 2010.-2020. gadam. Latgales stratēģijas lielais uzdevums ir panākt straujāku reģiona ekonomisko attīstību, lai celtu cilvēku ienākumus, saglabātu un vairotu Latgales bagātīgo potenciālu un padarītu Latgali par pievilcīgu dzīves vidi arī nākamajām paaudzēm. Lai to paveiktu, nepieciešamas izmaiņas reģiona ekonomikas struktūrā, būtiski palielinot privātā sektora īpatsvaru pievienotās vērtības radīšanā.

Latgales programma 2017 sastāv no 3 prioritārām apakšprogrammām: Attīstības centru tīkls, Latgales ID (Uzņēmējdarbības atbalstam), Fonds (Finanšu instrumentu programma) un vēl citām aktivitātēm: Zaļā enerģija (Atbalsts energoresursu taupošām un inovatīvām tehnoloģijām), Savienojumi (Transporta un sakaru infrastruktūra), Ezeri (Dabas ilgtspējīga izmantošana, komercializēšana un aizsardzība), Sociāli atbildīgā Latgale (Sociālā programma), Skola+ (Lauku pakalpojumi un sociālie tīkli), Novadu programma (Programma novadu centru un lauku atbalstam), Latgales reģiona pievilcība (Latgales veicināšanas (mārketinga) programma).

Latgales plānošanas reģions un Pleskavas apgabals 2010. gada 3. martā noslēdza Vienošanos par sadarbību, kas paredz attīstīt turpmākos Pleskavas un Latgales reģionu kontaktus, kā arī ilgtermiņā izveidot daudzveidīgu, plašu sadarbību. Projekta mērķis ir sniegt ieguldījumu kopējās attīstības zonas Latgale-Pleskava sociālekonomiskai attīstībai vidējā termiņā un ilgtermiņā, nodrošināt Latgales reģiona un Pleskavas apgabala attīstības plānošanu, pielietojot inovatīvus un uz pārrobežu sadarbību vērstus risinājumus investīciju piesaistei reģionu attīstībai un reģionu produktīvā sektora attīstībai.

Projekta ietvaros tika attīstīts vērienīgs apakšprojekts „Loģistikas un sabiedrisko pakalpojumu attīstība starptautiskā reģionālajā lidostā „Daugavpils” (Latvija) un Pleskavas apgabala (Krievijas Federācija)”.

Ar Latgales stratēģiju 2030 un Latgales plānošanas reģiona attīstības programmu 2010.-2017. gadam var iepazīties šeit: latgalestrategija.lv


Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta 2004-2009 programmas „Pārrobežu sadarbība” Latvijā mērķis ir veicināt vienmērīgu un ilgtspējīgu Latvijas Republikas pierobežas reģionu sociālekonomisko attīstību. Programma „Pārrobežu sadarbība” atbalsta 10 apakšprojektu ieviešanu, piešķirot finansējumu 2 598 085,08 eiro apmērā, t.s.k 2 208 372,32 eiro no Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta. Programmas „Pārrobežu sadarbība” apsaimniekotāja funkcijas veic Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Ziņojumu sagatavoja:
Latgales Plānošanas Reģions
Rīgas birojs
Rīga, Tirgoņu iela 11, LV – 1050,
Tālrunis 29392686
E-pasts: pasts@latgale.lv