Projekta „Dienvidlatgales lauku pašvaldību kapacitātes stiprināšana ekonomiskā rakstura projektu identificēšanā un izstrādē” ieviešana

2010.gada beigās Daugavpils novada dome sadarbībā ar Krāslavas novada domi uzsāka projekta „Dienvidlatgales lauku pašvaldību kapacitātes stiprināšana ekonomiskā rakstura projektu identificēšanā un izstrādē” (Nr.1DP/1.5.2.2.3/10/APIA/SIF/022) ieviešanu. Projektu 100% finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību Darbības programmas „Cilvēkresursi un nodarbinātība”” 1.5.2.2.3.apakšaktivitātes „Atbalsts pašvaldībām kapacitātes stiprināšanā Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai” realizācijas ietvaros.
Projekts piedāvā komplekso risinājumu 2 jaunizveidotajām Krāslavas un Daugavpils novadu pašvaldībām ar augstiem sociālekonomiskās atpalicības rādītājiem pašvaldības kapacitātes stiprināšanai un attīstības tendenču veicināšanai, kurš var kalpot kā piemērs situācijas uzlabošanai citā lauku pašvaldībās. Projekta tiešais mērķis ir paaugstināt Daugavpils un Krāslavas novadu pašvaldību darbinieku kompetenci aktuālo uzņēmējdarbības vides procesu un attīstības iespēju izpratnē, nodrošinot ar pamatotu un teritoriāli piesaistītu ekonomiskās darbības veicināšanas aktivitāšu kopu, sniedzot zināšanās par inovācijas procesu vadību un ieceru finansiālā izdevīguma vērtēšanu, kā arī attīstot sadarbību ar citiem uzņēmējdarbības vides optimizācijas gaitas spēlētājiem. Šīm nolūkam Daugavpils novada un Krāslavas novada pašvaldību un to iestāžu darbiniekiem tika organizēti 2 mācību bloki – “Inovāciju procesu vadība” un “Investīciju projektu finansiālās efektivitātes novērtēšanas metodes”, kurus kopsummā apmeklēja 104 cilvēki. Mācību tematikas aktualitātes un pieaicināto lektoru profesionalitātes līmeņa dēļ mācību bloku aktivitātes apmeklēja arī citu pašvaldību darbinieki. Tomēr galvenais projekta pasākums ir Daugavpils un Krāslavas novadu uzņēmējdarbības vides procesu un attīstības iespēju izpēte, kuru veic SIA „Konsultanti” un SIA „Konsorts” eksperti, aktīvi sadarbojoties ar novados izveidotajām darba grupām. Izpētes gaitā tika pielietota arī Daugavpils un Krāslavas novadu pašvaldību pārstāvju un uzņēmēju intervēšana ar nolūku iegūt praktisko informāciju uzņēmējdarbības attīstības jomas un attiecību „pašvaldība-uzņēmējs” galveno problēmu identificēšanai. Pašlaik eksperti apkopo izpētes rezultātus – katras uzņēmējdarbības nozares esošās situācijas apraksts, nozaru uzņēmumu darbību traucējošo aktuālo problēmu definēšana, abu novadu pašvaldību lomu noteikšana uzņēmējdarbības vides attīstības procesa gaitas veicināšanā, prioritārās ekonomiskā rakstura projektu ideju piedāvājumi. Izpētes gala rezultāti būs pieejams novadu domēs CD versijā un mājas lapās www.dnd.lv un www.kraslava.lv. Papildus informācijai var griezties Daugavpils novada Reģionālās attīstības nodaļā (tālr. 65476882) un Krāslavas novada domes Attīstības nodaļā (tālr.65615717).

100% no projekta finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību.
1.5.2.2.3. apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu