Kāda būs Latgales iela Rēzeknē pēc 100 gadiem?

Rēzeknē divas dienas vairāk nekā 20 rēzeknieši „dzīvoja” Latgales ielā, tostarp Latgales Kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Inese Dundure, atklājot interesantus faktus ielas vēsturē, meklējot dažādību šodienā un ļaujoties ideju „prāta vētrai” par Latgales ielas attīstību nākotnē.


9. un 10. februārī, Britu padomes atbalstītā projekta „Radošās pilsētas” ietvaros, Rēzeknes pilsētas domes Attīstības un plānošanas pārvaldes aicināti, vairāk nekā 20 dažādu profesiju un vecumu rēzeknieši piedalījās „Nākotnes pilsētas spēlē”, kuras laikā, darbojoties grupās, piedāvāja radošās idejas Rēzeknes vecākās ielas iespējamajām pārvērtībām.

Latgales Kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Inese Dundure spēles dalībniekus iepazīstināja ar vēsturisku prezentāciju „Latgales iela fotogrāfijās 19.gs.vidus-21.gs.”, kas izveidota no muzeja krājumā esošajām senajām un mūsdienu fotogrāfijām un informatīviem dokumentiem. Prezentācija atklāj gan ielas vizuālo tēlu, gan tās nosaukuma maiņu (Boļšaja uļica, Stolipina prospekts, Latgales prospekts u.c.), gan ļauj sajust seno ielas dzīves elpu un apjaust pilsētas iedzīvotāju ikdienas gaitas. Spēles dalībniekiem Latgales ielas kolorītā vēsture šķita aizraujoša un pārsteidzoša, tāpēc ikvienu interesentu aicinām uz muzeju, kur iespējams iepazīt ne tikai pilsētas vēsturi ekspozīcijā „Rēzekne laikmetu griežos”, bet arī Latgales ielas prezentāciju (iepriekš lūdzam pieteikties pa tālruni 64622464).

Iedvesmojoties no prezentācijas, spēles dalībnieki demonstrēja radošas un drosmīgas idejas par ielas pārvērtībām, saglabājot vai atjaunojot kādu vēsturisko ēku, vietu, noskaņu u.tml. Ideju „prāta vētras” laikā tika piedāvāti arī negaidīti un inovatīvi risinājumi, kas veicinātu kultūrvides, tūrisma un uzņēmējdarbības attīstību Latgales ielā.

Informāciju sagatavoja

Maija Upeniece,
Latgales Kultūrvēstures muzeja
sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tālrunis 64622464, e-pasts: muzejs@rezekne.lv