Apstiprināti pieci jauni Līvānu novada domes projekti

Gada nogalē Līvānu novada dome saņēmusi apstiprinājumu pieciem jauniem projektiem, kas dos nozīmīgu ieguldījumu novada iedzīvotāju dzīves vides uzlabošanā.


Siltinās lauku pamatskolas

LR Vides ministrijā apstiprināts projekts „Līvānu novada pašvaldības Rožupes, Jersikas un Jaunsilavas pamatskolu ēku energoefektivitātes paaugstināšana”.

Šī projekta ietvaros līdz 2011.gada 1.decembrim Rožupes, Jersikas un Jaunsilavas pamatskolu ēkām tiks veikta norobežojošo konstrukciju siltināšana, ventilācijas un apkures sistēmas uzlabošanas pasākumi (kopējā apkurināmā platībā 3813 m2). Ēku energoefektivitātes paaugstināšanas projekts ir aktuāls gan no pašvaldības budžeta izlietošanas lietderīguma aspekta, gan no vides aizsardzības viedokļa, jo tiks samazināts siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņš, veicinot oglekļa dioksīda emisiju samazināšanu.

Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir Ls 455 326,91. Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta piešķirtais finansējums Līvānu novada pašvaldībai sastāda 85% no projekta kopējām attiecinām izmaksām (jeb Ls 387 027,87). Izpildot visus projekta nosacījumus, pašvaldībai būs jāfinansē tikai 15% no projekta izmaksām jeb Ls 68 299,04. Pretī novads iegūs siltinātas fasādes un nomainītus logus Jaunsilavas, Rožupes un Jersikas pamatskolās. Šajās izglītības iestādēs pamata izglītību iegūst ap 400 novada bērnu un jauniešu līdz 9. klasei. Piemēram, Jersikas pamatskolā projekta gaitā tiks sakārtota arī apkures sistēma, nomainot krāšņu apkuri, kas nav ugunsdroša, pret mūsdienīgāku apkures veidu.

Nedrīkst aizmirst arī projekta estētisko aspektu – rekonstruētās ēkas būs vizuāli pievilcīgākas. Skola pagastu teritorijā ir kultūras, izglītības un sabiedriskās aktivitātes katalizators, kas veicina lauku teritoriju iedzīvotāju kopējo dzīves vides kvalitāti un vispārēju vēlmi palikt dzīvot novada lauku teritorijās. Plānotie darbi tiks veikti 2011. gada laikā.

Turpinās asfaltēt ielas un pagalmus

2011. gadā Līvānos noslēgsies arī apjomīgie iekšpagalmu rekonstrukcijas darbi, kas uzsākti jau pirms diviem gadiem.

Rezultātā pilsētā būs sakārtoti visi daudzdzīvokļu māju iekšpagalmi. Tajos būs arī jauna apgaismojuma sistēma, mūsdienīga lietus ūdens novadīšana, ērti trotuāri, soliņi un bērnu rotaļu laukumi. Labiekārtošana skars arī tos pagalmus, kas asfaltēti iepriekš, bet netika aprīkoti ar rotaļu laukumiem, soliņiem un veļas žāvētājiem.

To visu nodrošinās projekts „Līvānu pilsētas ielu un daudzdzīvokļu māju kvartālu infrastruktūras uzlabošana – 3. kārta”, par kura ieviešanu vienošanos ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru nule kā parakstīja Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir Ls 1 437 613,58 latu, no kuriem 85% jeb 1 221 971,54 latus sedz Eiropas reģionālās attīstības fonds, 3% jeb 43 128,40 latus valsts, bet 12% jeb Ls 197 790,54 – Līvānu novada pašvaldība.

Līdz 2011. gada beigām tiks veikta 9 ielu rekonstrukcija (Daugavpils iela, Lāčplēša iela; vairākas ielas Sofijas – Krustpils – Strēlnieku – Jelgavas ielu kvartālā) Līvānos, 8 daudzdzīvokļu māju kvartālu iekšpagalmu rekonstrukcija un labiekārtošana (Rīgas iela 131, 131A un 135; Rīgas iela 194 un 196; Rīgas iela 228, 230, 232, 234 un Krustpils iela 21; Rīgas iela 245; Rīgas iela 282; Rīgas iela 40/44 un 46/48; Zaļā iela 21; Vecticībnieku 17 un Kurzemes 6) un 3 iekškvartālu labiekārtošana (Rīgas ielas – Kurzemes ielas – Vecticībnieku ielas – Daugavpils ielas kvartāls; Biedrības ielas – Rīgas ielas – Raiņa ielas – Zaļās ielas kvartāls; Rīgas ielas – Raiņa ielas – Avotu ielas – Saules ielas – Zemgales ielas – Zaļās ielas kvartāls).

Projekts tiek ieviests ES fonda darbības programmas „Infrastruktūra un pakalpojumi” 3.6. prioritātes „Policentriska attīstība” 3.6.1. pasākuma „Atbalsts ilgtspējīgai pilsētvides un pilsētreģionu attīstībai” 3.6.1.1. aktivitātes „Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai”.

Izstrādās teritorijas plānojumu jaunajās novada robežās

Pēc administratīvi teritoriālās reformas aktuāls jautājums ir vienots novada teritorijas plānojums un attīstības programma, taču, lai plānošanas dokumentus izstrādātu atbilstoši šodienas prasībām un jaunajiem apstākļiem, ir nepieciešams finansējums.

Līvānu novada dome to veiksmīgi piesaistījusi projektā „Līvānu novada pašvaldības attīstības plānošanas kapacitātes paaugstināšana”. Šo projektu pilnā apmērā finansēs Eiropas Sociālais fonds, piešķirot Ls 52 360.

Projekts dos iespēju visai Līvānu novada sabiedrībai iesaistīties jaunā novada teritorijas plānojuma izstrādē, kas būs pamats novada turpmākajai attīstībai un zemes platību perspektīvajai izmantošanai.

Projekta specifiskais mērķis ir demokrātiska plānošanas procesa rezultātā līdz 2012.gada 31.decembrim izstrādāt „Līvānu novada pašvaldības integrētas attīstības programmu 2012-2018” un „Līvānu novada teritorijas plānojumu 2012-2023”.
Visi minētie pasākumi pašvaldībai jāpaveic 2 gadu laikā – līdz 2012.gada 31.decembrim

Unikālajam stikla muzejam – atbilstošs interjers

Līvānu stikla muzejs ir unikāls ar Baltijā vienīgo stikla izstrādājumu kolekciju, kas ražota Līvānu stikla fabrikā pie dažādiem īpašniekiem un sabiedriskajām iekārtām vairāk kā simts gadus ilgā laika periodā.

Šajā kolekcijā var apstatīt stikla izstrādājumus, sākot no stikla mušķērājiem, senatnīgām glāzēm un pudelēm līdz pat moderniem stikla traukiem un gaismas ķermeņiem, ko Līvānu rūpnīcā ražoja pēdējos gados, realizējot dažādos pasaules tirgos.

Kopš rūpnīcas maksātnespējas stikla kolekcija ir Līvānu novada pašvaldības īpašums. Aizvadītos divus gadus pašvaldība intensīvi meklēja iespējas kolekcijas noformēšanai un izstādīšanai piemērotās telpās. Piesaistot līdzekļus pārrobežu projektos, Līvānu mākslas un amatniecības centram 2010. gadā ir uzbūvēta piebūve, kurā plānots izstādīt stikla kolekciju ar vairākiem tūkstošiem eksponātu.

Nule kā apstiprinātais vēl viens projekts: „Tūrisma attīstības veicināšana Latgales-Utenas-Vitebskas pārrobežu reģionos”, kas ļaus izveidot jaunajā ēkā atbilstošu dizainu un mūsdienīgu izstāžu zāles interjeru ar interaktīviem elementiem. Līvāniešu mērķis ir radīs iespēju apmeklētājiem virtuāli iepazīt stikla izstrādājumu tapšanas procesu un parādīt, cik daudzveidīga ir bijusi stikla rūpnīcas produkcija.

Pašvaldībai stikla muzeja ekspozīcijas jaunā dizaina izstrāde un ieviešana izmaksās Ls 5973,66, kas ir 15% no projekta kopējām izmaksām. Pārējo finansējumu 85% apmērā jeb Ls 39 824,39 pašvaldība piesaistījusi no minētā pārrobežu projekta.
Projektu plānots realizēt 2 gadu laikā.

Līvānu 2. vidusskolā – uzlabosies iespējas sportot

Līvānu 2. vidusskola ir otra lielākā novada skola ar attīstītām sporta tradīcijām. Diemžēl pēdējos gados skolēniem jātrenējas sporta zālē, kas gan fiziski, gan morāli ir novecojusi.

Tikko apstiprināts pārrobežu projekts „Izglītības, veselības un sociālās jomas attīstības uzlabošana Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežas reģionā”, kas paredz Līvānu 2. vidusskolas sporta zāles renovāciju un jauna aprīkojuma iegādi par 50 828,65 latiem, no kuriem Līvānu pašvaldība finansēs tikai 15% jeb 7624,30 lati.
Sporta zāle, kas kā Līvānu 2.vidusskolas piebūve celta 1987.gadā, atrodas sliktā tehniskā stāvoklī: ir novecojusi apgaismojuma sistēma, nolietojies zāles grīdas segums, sliktā stāvoklī ir griesti un sienas, nepietiekams un nekvalitatīvs sporta aprīkojums. Pēdējais kosmētiskais remonts sporta zālē veikts 2004.gadā griestiem, dušas telpām un ģērbtuvēm. Citi nopietni remonta darbi zālē nav veikti. Projekta ietvaros plānots veikt griestu un sienu remontu, apgaismošanas sistēmas uzlabošanu, zāles grīdas seguma remontu, basketbola grozu nomaiņu, sporta inventāra iegādi.

Apritē vairāk kā 20 projekti

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods pauda gandarījumu par pašvaldības speciālistu komandas veikumu, uzsverot, ka šis laiks pašvaldībām jāizmanto maksimāli, jo tas dod iespējas attīstīties, neņemot kredītus, bet piesaistot finansējumu, kas būtībā ir dāvinājums un nav jāatdod, ja vien projekts ieviests atbilstoši visām finanšu uzraudzības prasībām.

Tiesa, medaļai ir arī otra puse, jo apjomīgais projektu skaits ir papildus darba slodze visiem pašvaldības dienestiem, ieskaitot plānotājus, finansistus, grāmatvežus, būvniekus un pārējos speciālistus.

„2010. gadā ieviešanas stadijā Līvānu pašvaldībā bija vairāk kā 20 projekti. Arī 2011. gadā darba mazāk nekļūs. Jūtam, ka sāk pietrūkt kapacitātes, darbinieki strādā ar pārslodzi jeb, kā mēdz teikt, „izdeg”, tādēļ darbā ir pieņemts papildus plānotājs, būvinženieris un jurists,” pastāstīja domes vadītājs A.Vaivods. Tiesa, arī šo speciālistu piesaistē izmantoti Eiropas Savienības līdzekļi pašvaldību kapacitātes palielināšanai.

Informāciju sagatavoja:

G.Kraukle,
sabiedrisko attiecību speciāliste Līvānu novada domē
ginta.kraukle@livani.lv 5307270, 29492184