Balvu novada muzejā klausās „Pagraba stāstus”

17.novembrī Balvu Novada muzejā notika jau trešā stāstu stāstīšana pasākumu cikla “Pagraba stāsti” ietvaros. Šoreiz apmeklētāji varēja noklausīties stāstus par tēmu „Ekspedīcija uz Sibīriju”.


Pasākumu atklāja „Pagraba stāstu” ideju autore, muzeja vadītājas vietniece Guna Ševkina un aicināja ekspedīcijas uz Sibīriju dalībnieku balvenieti Andru Vanagu pastāstīt par tālo ceļojumu, kas ilga divas nedēļas un divas dienas. Ceļš no Balviem un atpakaļ mērāms 15 000 kilometros. Savos iespaidos par braucienu uz Sibīriju dalījās arī LLU Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ābele, kurš pats desmit gadu vecumā tika izsūtīts. Viņu stāstījumu papildināja foto prezentācijas par redzēto un piedzīvoto ekspedīcijā.
2009.gada vasarā ekspedīcijā uz Sibīriju devās astoņi dalībnieki, tostarp balvenietis A.Vanags ar dēlu Kārli. Ekspedīciju „Latviešu pēdas Sibīrijā” vadīja Jānis Vanags. Ceļa maršruts bija Balvi-Maskava-Novosibirska-Krasnojarska-Irkutska-Čita-Sosnovka. Ekspedīcijas dalībnieki ceļā no Omskas uz Tomsku satika latviešus – Jāni Ābeli un vēl divus ceļotājus, kuri arī bija devušies apmeklēt savu tuvinieku atdusas vietas, tikties ar tur palikušajiem tautiešiem un aprunāties ar vietējiem, kuri atceras latviešus.
Kā pastāstīja G.Ševkina: „Pasākumu cikls „Pagraba stāsti” radās ar mērķi – pastāstīt par vēsturiskām lietām, ka saistītas ar Balvu cilvēkiem, vēsturi. Pagraba stāsti nav domāti kā lekcijas, bet gan kā neformāla, brīva pasākuma forma ar dalībnieku aktīvu iesaistīšanos. Vienu reizi mēnesī tiek stāstīts viens stāsts.”
Pirmais pagraba stāsts bija veltīts reģionālā laikraksta „Vaduguns” 60 gadu jubilejai. Otrais stāsts „Kad lācis vēl neguļ” iepazīstināja ar „Lāča dārza”, kas ir iecienīta atpūtas vieta Balvos, pastāvēšanas divdesmit gadiem. Nākošie pagraba stāsti būs par Balvu muižas pili, kurai, kopš tās pieminēšanas vēsturiskajos dokumentos, aprit 245 gadi.

Informāciju sagatavoja:

Solvita Avotiņa,
Balvu novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
64522465