Lāčplēša dienā Rēzeknē – tradicionālā militārā parāde

Ceturtdien, 11. novembrī Rēzeknē ar plašu pasākumu programmu svinēs Lāčplēša dienu, kas plkst. 10.00 iesāksies ar kritušajiem karavīriem veltītu dievkalpojumu Jēzus Sirds katedrālē. Pēc tā militārās parādes dalībnieki dosies gājienā līdz piemineklim „Vienoti Latvijai”. Kolonnas gājiens notiks pa Latgales ielu, tālāk pa Atbrīvošanas aleju līdz Latgales Atbrīvošanas piemineklim „Vienoti Latvijai”, kur plkst. 12.00 sāksies militārā parāde.


Nu jau vismaz pēdējos 15 gadus Latvijas Republikas Neatkarības proklamēšanas un Lāčplēša dienas svētku pasākumi Rēzeknē nav iedomājami bez militārajām parādēm. Kā informē 2. Zemessardzes novada sabiedrisko attiecību speciāliste, virsszeržante Diāna Selecka, 11. novembrī rēzekniešus un pilsētas viesus priecēs 2. Zemessardzes novada, Rēzeknes garnizona karavīru un zemessargu un Valsts Robežsardzes koledžas personālsastāva militārā parāde pie Latgales Atbrīvošanas pieminekļa „Vienoti Latvijai!”.

Parādē piedalīsies karavīri un zemessargi no visām 2. Zemessardzes novada vienībām, Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās Munīcijas neitralizācijas rotas, tāpat Valsts Robežsardzes koledžas personālsastāvs.

Tradicionāli pirms parādes tiks sniegta informācija par parādē iesaistītajām vienībām, parādes dalībniekus un skatītājus uzrunās Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, Rēzeknes –Aglonas diecēzes bīskaps VE Jānis Bulis.

Zīmīgi, ka vairākas par parādēm atbildīgas amatpersonas atzinušas, ka Rēzekne ir ļoti piemērota vieta parāžu norisei. Piemēram, Rīgā, Jelgavā, Liepājā, un citās pilsētās, kur notiek parādes, nepieciešams uzstādīt speciālas tribīnes, bet Rēzeknē Latgales Atbrīvošanas pieminekļa „Vienoti Latvijai!”, ko tautā visi pazīst kā Latgales Māru, apkārtne veido dabisku paaugstinājumu, un nekādas papildus tribīnes nav nepieciešamas.

Kā parasti, kolonnas marša laikā uz no Jēzus Sirds katedrāles parādes norises vietai, parādes norises vietā un kolonnas marša laikā uz 2. Zemessardzes novada štābu Dzintara ielā 7 būs satiksmes ierobežojumi. Lūdzam rēzekniešus un pilsētas viesus izrādīt sapratni par šiem ierobežojumiem.

Lāčplēša dienas pasākumi turpināsies plkst. 17.00, kad pie Latgales Atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai!” 20 jaunsargu kandidāti dos jaunsarga solījumu un kļūs par jaunsargiem. Pēc tam pasākuma dalībnieki dosies lāpu gājienā uz Miera ielas kapiem, kur būs atceres brīdis pie obeliska Latgales Atbrīvošanas kaujās kritušajiem karavīriem. Arī lāpu gājiena laikā būs ierobežota satiksme posmā Atbrīvošanas aleja (piemineklis „Vienoti Latvijai”) – Brāļu Skrindu iela – Dārzu iela – Latgales iela – K.Barona iela – Miera ielas kapi.

Informāciju sagatavoja:

Diāna Zirniņa
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja