Latgales plānošanas reģions 2010.gada 1.jūlijā ir uzsācis projekta „Tematiskie ciemi: jaunas iespējas uzņēmējdarbības attīstībai Latgales un Aukštaitijas pārrobežu reģionā”, akronīms VILLAGE HERITAGE

Projekta vadošais partneris ir Ignalinas atomelektrostacijas reģiona attīstības aģentūra no Lietuvas, bet partneris no Latvijas ir Latgales plānošanas reģions. Projekta mērķis ir palīdzēt ciemiem pierobežā un attīstīt katra ciema „biznesa tēmu”, lai ciemu iedzīvotāji varētu strādāt, pelnīt un būt pazīstami ar saviem produktiem un pakalpojumiem; veicināt uzņēmējdarbības un darba tirgus attīstību vietējā pārrobežu līmenī, sekmējot ciemu ekonomisko potenciālu konkurētspējīgu produktu un kopēja mārketinga attīstībai, kam pamatā ir tradicionālās ekonomiskās vērtības un vienota Tematisko Ciemu koncepcija.

Projektā iesaistītas ir sešas pašvaldības (Krāslavas, Līvānu, Preiļu, Dagdas, Ilūkstes un Daugavpils novadi) no Latvijas un Ignalinas un Zarasu rajoni no Lietuvas.

Projekts tiek realizēts Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007. – 2013. gadam ietvaros, tā realizācijas laiks ir 24 mēneši.