No 1.novembra uz 50 gadiem izsniegtās pases nav derīgas ceļošanai ārpus Šengenas zonas

Neskatoties uz vairākkārtējiem atgādinājumiem par to, ka š.g. 1.novembrī stājas spēkā 2007.gadā izdoto „Pasu noteikumu” noteiktais liegums izmantot ceļošanai ārpus Šengenas valstu teritorijas pases ar derīguma termiņu 50 gadi, Valsts robežsardze (VRS) 1 dienas laikā konstatēja vairākus šādus gadījumus.


Ņemot vērā minēto, VRS atkārtoti atgādina – sākot no 1.novembra, ar pasēm, kuras izsniegtas ar derīguma termiņu uz 50 gadiem vairs nevar ceļot ārpus Šengenas zonas valstīm.

Ar šīm pasēm turpmāk var ceļot tikai Šengenas zonas valstu ietvaros – Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Itālijā, Īslandē, Latvijā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā ,Nīderlandē, Norvēģijā, Ungārijā, Polijā, Portugālē, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Vācijā un Zviedrijā.

Saskaņā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sniegto informāciju – pases ar derīguma termiņu 50 gadi arī turpmāk ir izmantojamas personas identificēšanai Latvijā.

PMLP informē, ka pēc Iedzīvotāju reģistra informācijas, šobrīd šādas pases ar derīguma termiņu 50 gadi ir gandrīz 60 tūkstošiem Latvijas pilsoņu un aptuveni tikpat nepilsoņu, taču Pārvalde uzsver, ka ne visiem nepieciešams šo dokumentu mainīt. Ja pases turētājs neplāno tuvākajā laikā doties ceļojumos ārpus Šengenas zonas un pase ir nepieciešama tikai lietošanai Latvijas iekšienē, tad jaunu dokumentu noformēt nav vajadzības.

Valsts robežsardze atgādina, ka kopš 2008.gada 1.jūlija ceļošanai nav derīgas arī visas Latvijas pilsoņu pases, kas izsniegtas līdz 2002.gada 30.jūnijam (ar ielīmētu fotokartīti).

Informāciju sagatavoja:

Jevgēnija Pozņaka,
Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes
Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore,
tālrunis 67075617,26328069, e-pasts: jevgenija.poznaka@rs.gov.lv