Daugavpilī atklāts Māla mākslas centrs.

Š.g. 12.oktobrī Daugavpilī, 18.novembra ielā 8, projekta “Kreatīvā tūrisma attīstība, izveidojot Māla mākslas centrus Daugavpilī un Utenā” ietvaros, svinīgi tika atklāts atjaunotais Daugavpils Māla mākslas centrs. Kā jau tādos gadījumos ierasts, sveicēji Māla mākslas centram vēlēja radošus panākumus, talantīgus māksliniekus un daudz labu izstāžu.

Pēc simboliskās lentītes pārgriešanas Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska pēc tradīcijas sasita podu, lai, saskaitot poda lauskas, noskaidrotu, cik mākslinieku nākotnē darbosies atjaunotajā centrā.

Daugavpils Māla mākslas centrā atjaunotajās darbnīcās keramiķiem paveras plašas iespējas radoši strādāt – veidot, virpot, glazēt, apdedzināt…. Īstenojot projektu, labiekārtots arī ēkas pagalms, izveidota malkas cepļa novietne, konferenču un vasaras izstāžu zāle, veikts pētījums par Latgales podniecību un keramiku, izdota keramikas apmācību grāmata un katalogs “Zemes mantojums” četrās valodās.

Daugavpils Māla mākslas centrs izveidots, īstenojot Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu “Kreatīvā tūrisma attīstība, izveidojot Māla mākslas centrus Daugavpilī un Utenā”. Šo projektu Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde un Utenas Novadpētniecības muzejs realizē kopš 2008.gada.
Šajā projektā 2009.gadā Daugavpils pilsētas svētkos tika organizēts arī Māla mākslas festivāls, izstrādāta un izdota profesionālās apmācības programma bērniem un pieaugušajiem un metodiskie materiāli, organizētas radošās darbnīcas bērniem, kurās 12 bērni varēja izmēģināt sevi keramiķa lomā, organizēta meistarklase sabiedrībai, izdoti mārketinga materiāli, kā arī iegādāts aprīkojums Māla mākslas centram un īstenota virkne citu aktivitāšu.
Plašs ēku renovācijas un kultūras aktivitāšu loks noticis arī pie projekta kolēģiem Lietuvas pusē.

Projekta mērķis ir veicināt kultūras un kreatīvo tūrismu Daugavpilī un Utenā, attīstot uz kultūras mantojuma vērtībām balstīta tūrisma produkta – podniecības – tradīcijas, nodrošināt formālās un neformālās mūžizglītības iespējas, izstrādājot un īstenojot keramikas mācību izglītības programmu, un popularizēt keramikas mantojumu, pētot podniecības tradīcijas.

Projekts veicinās arī kultūras mantojuma – Latgales podnieku amata tradīciju – saglabāšanu, bet atjaunotā kultūras infrastruktūra kļūs daudz pievilcīgāka apmeklētājiem un palielinās tūristu skaitu.

Vienlaicīgi ar atjaunoto Māla mākslas centru, tā telpās atklāta arī tautas lietišķās mākslas studijas „Latgale” 30 gadu jubilejai veltītā Daugavpils keramiķu darbu izstāde.

Astoņdesmitajos gados ievērojamais meistars no slavenas Silajāņu podnieku dzimtas Staņislavs Vilcāns sapulcināja domubiedrus – kopā 16 meistarus, kuri apvienojoties nodibināja studiju “Latgale”. Tā kļuva par pirmo studiju Latgalē, kas ieguvusi Tautas lietišķās mākslas studijas nosaukumu. Laika gaitā studija ir guvusi arī starptautisku atzinību.

Šodien savos darbos Latgales keramikas tradīcijas turpina un attīsta keramiķi Lilija Zeiļa, Jānis Saikovskis, Marija Saikovska, Ligita Pakne, Ilona Šauša, Valentīns Petjko, Vladislavs Zabiņako, Līga Čible un Mairita Folkmane.

Podniecības tradīcijas tiek popularizētas piedaloties dažādos kultūras dzīves notikumos, tai skaitā: izstādēs, mūzikas un mākslas festivālos, Dziesmu svētkos, gadatirgos, publiskās cepļu kurināšanās un Mākslas dienās.

Informāciju sagatavoja:

Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr./fakss: +371 654 21243