Valsts atbalstu (aizdevumu) apgrozāmiem līdzekļiem un investīcijām turpmāk varēs saņemt arī pakalpojumu nozares komersanti

Šodien, 5.oktobra Ministru kabineta sēdē, tika atbalstīts Ekonomikas ministrijas priekšlikums paplašināt atbalstāmo nozaru loku Hipotēku un zemes bankas aizdevumu saņēmējiem – aizdevumus turpmāk varēs saņemt arī mazumtirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas, sadzīves pakalpojumu (remonta), skaistumkopšanas u.c. pakalpojumu nozaru mikrouzņēmumi.


Veicot grozījumus 2009.gada 15.septembra Ministru kabineta noteikumos Nr.1065 „Noteikumi par aizdevumiem sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai”, tiek paplašināts atbalstāmo nozaru loks aizdevumu saņēmējiem, kuri atbilst sīkā (mikro) uzņēmuma kritērijiem, ja aizdevumu kopējā summa vienam komersantam programmas „Aizdevumi sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai” ietvaros nepārsniedz 30 000 latu.

Kā zināms, programmas faktiskā realizācija tika uzsākta 2010.gada februārī, pieejamiem programmas resursiem veidojot 70.3 milj. LVL. Līdz 2010.gada jūnijam programmas ietvaros jau ir piešķirti 56 aizdevumi 3.7 milj. LVL apmērā. Aizdevumu piešķiršanas turpināsies līdz 2013.gadam. Kopā ir plānots izsniegt vismaz 2150 aizdevumus par kopējo summu 142 milj.LVL.

Līdz ar tādām tradicionāli izslēgtām nozarēm kā ieroču un munīcijas ražošana un tirdzniecība, tabakas izstrādājumu ražošana un tirdzniecība, azartspēles un derības, u.c. nozares, programmas ietvaros sākotnēji tika izslēgtas arī dažādas pakalpojumu nozares. Atbalstāmo nozaru papildināšanu arī ar pakalpojumu nozari Ekonomikas ministrija rosināja, jo Latvijā ir nepieciešama sīko (mikro) komersantu, kuri ir uzstādīti kā programmas prioritārā mērķa grupa, izaugsmes nostiprināšana un attīstība neatkarīgi no nozares, kurā minētie komersanti darbojas.

Vairākas nozares, ieskaitot minēto pakalpojumu sektoru, pēc iepriekšējos gados (līdz 2008.gadam ieskaitot) veiktajām apjomīgajām investīcijām un strauja izaugsmes perioda, krīzes gados piedzīvojušas ievērojamu kritumu. Arī tuvākajā nākotnē, saglabājoties ierobežotam iekšzemes pieprasījumam, pat pie mērenas ekonomiskās izaugsmes, ekonomiski aktīvu komersantu loks tirgū nepalielināsies, tieši otrādi – vairāki uzņēmumi arī turpmāk būs spiesti pamest tirgu, norakstot zaudējumus no iepriekšējo gadu pārmērīgi veiktajām investīcijām. Tomēr vienlaikus, krīzes seku radītā situācija šobrīd paver plašākas iespējas un konkurējošas priekšrocības ienākt tirgū tiem uzņēmumiem, kuriem nav ievērojams kredītsaistību slogs un attiecīgi pastāv iespēja elastīgāk konkurēt ar cenu politiku un piedāvājumu.

Lai sekmētu valstī stabilu ekonomisko izaugsmi, nepieciešams nodrošināt dažādas tautsaimniecības nozares pārstāvošos uzņēmumus, kuriem piemīt ekonomiskās izaugsmes potenciāls un dzīvotspējīgi projekti, ar iespēju iegūt tiem vajadzīgos finanšu resursus. Ņemot vērā augstākminēto, kā arī, lai veicinātu atbalsta programmas aktīvāku apguvi, Ekonomikas ministrija ierosināja veikt grozījumus MK noteikumos Nr.1065, nosakot, ka programmas ietvaros pakalpojumu nozares ierobežojumi – MK noteikumu Nr.1065 11.6. – 11.11., 11.13. – 11.14. punkti – netiks attiecināti uz aizdevumiem sīkajiem (mikro) uzņēmumiem, ja aizdevumu kopējā summa vienam komersantam šīs programmas ietvaros nepārsniedz 30 000 latu.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193