Radošo pakalpojumu centra būvlaukumā Rēzeknē atrod Otrā Pasaules kara lādiņu un trīs cilvēku skeletus

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra būvlaukumā Rēzeknē projekta galvenā būvuzņēmēja SIA „RE&RE” darbinieki, veicot rakšanas darbus, atraduši nesprāgušu lādiņu no Otrā Pasaules kara, kas ir neitralizēts. Bez tam būvlaukuma teritorijā tika atrasti arī trīs cilvēku skeleti, kuru paraugu pārbaudi patlaban speciālisti veic Somijā, lai varētu noteikt laiku, ar kādu tie datējami. Iespējams, ka tas varētu būt 17.gs. Pārbaudes rezultāti varētu būt zināmi aptuveni pēc mēneša.


Kā ziņots iepriekš, saskaņā ar radošo pakalpojumu centra projekta īstenošanas darbu grafiku būvdarbi tika uzsākti tikai pēc tam, kad būvlaukumu izpētīja sertificēti arheologi. Arheoloģiskās izpētes pārbaudes izrakumus augustā pēc SIA „RE&RE” pasūtījuma veica SIA „Arhitektoniskās izpētes grupa” arheologi, lai iegūtu informāciju par kultūrslāni būvniecības teritorijā un, iespējams, arī jaunas vēsturiskās liecības. Diemžēl izpētes gaitā netika konstatētas kultūrvēsturiski nozīmīgas cilvēka darbības pēdas, konstrukcijas vai atradumi. Tādējādi nebija liecību par pilsētas senāku vēsturi, piemēram, 16.gs. beigās tapušās poļu revīzijās minēto koka apbūvi Rēzeknes pils priekšpilī, kā par pie pils esošo pilsētiņu ar baznīcu un kapelu. Tomēr bija cerība atrast kādas liecības par pilsētas vēsturi, sākot būvdarbus. Tamdēļ turpmākajos zemes darbos bija nozīmēta arheoloģiskā uzraudzība, paredzot, ja būvniecības procesā tiks atsegtas arheoloģiski nozīmīgas konstrukcijas vai kultūrslānis, darbi tiks ierobežoti uz turpmāko izpētes laiku.

Atgādināsim, ka Radošo pakalpojumu centrs kļūs par vietu, kur radoši darboties Rēzeknes bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Te izvietosies Skolēnu interešu centrs un Jauniešu centrs, Tūrisma informācijas centrs, restaurācijas un radošo industriju darbnīcas. Projekta būtība ir radīt mājvietu Latgales radošajām industrijām un sniegt iespēju radoši darboties bērniem un jauniešiem. Turklāt radošo industriju attīstība ir cieši saistīta ar Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas – Austrumlatvijas mākslas mācību iestādes – attīstību, materiālās bāzes un mācību programmu pilnveidošanu.

Ar savu zīmuļveidīgo un zaļo jumtu šī ēka arī interesanti papildinātu pilsētas siluetu. Ēkas arhitekti SIA „SAALS” piedāvāja ēku izvietot vairākos līmeņos, iezīmējot arī divus vertikālus torņus, kas atgādina zīmuļus. Tādēļ arī projektam dots nosaukums „Caran d’Ache”, bet ikdienas sarunās to nereti sauc par „Karandašu”.

Ņemot vērā interesanto ēkas būvniecības risinājumu, būvējot to vairākos līmeņos un jumta segumu veidojot kā zālāju, tā kļūs arī par saistošu apskates objektu tūristiem.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansēto projektu „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra – jauniešu, bērnu interešu izglītības centra radošo industriju un restaurācijas darbnīcu būvniecība (Carandache)” saskaņā ar noslēgto līgumu ar būvniecības uzņēmumu SIA „RE&RE” paredzēts īstenot līdz nākamā gada beigām.

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs būs pirmā lielākā par ERAF līdzekļiem būvētā sabiedriskā ēka Rēzeknē. Projekta apjoms ir ap 6 miljoniem latu, no kuriem tikai Ls 610 000 piešķir pašvaldība. Pārējais ir ERAF un valsts budžeta līdzfinansējums.

Informāciju sagatavoja:

Diāna Zirniņa
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja