Latgales plānošanas reģiona administrācijas darba vizīte Pleskavas apgabalā.

19.-20.augustā Latgales plānošanas reģiona (LPR) administrācijas delegācija tās vadītājas Ivetas Maļinas – Tabūnes vadībā pēc Pleskavas apgabala administrācijas ielūguma piedalījās darba vizītē Pleskavā. Tās laikā LPR pārstāvji tikās ar Pleskavas apgabala administrācijas gubernatora vietnieku Genādiju Bezlobenko un Valsts komitejas par ekonomiskās attīstības un investīcijām pārstāvi Pleskavas apgabalā Dmitriju Ravikoviču, kā arī atbildīgajiem tūrisma un projektu attīstības jomas speciālistiem

Tikšanās laikā tika pārrunātas abu organizāciju turpmākā sadarbība kopēju projektu izstrādē un ieviešanā Latvijas – Igaunijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007. – 2013. gadam (Programma) ietvaros. Viens no prioritārajiem sadarbības virzieniem ir tūrisma sektora veicināšana un popularizēšana reģionālās attīstības kontekstā. LPR un Pleskavas apgabala pārstāvji dalījās savā pieredzē un izklāstīja paveikto tūrisma sektorā. Tāpat ļoti liela vērība tika pievērsta projektu un abpusēji izdevīgo programmu attīstīšanai uzņēmējdarbības veicināšanas, tūrisma, vides aizsardzības un sporta attīstības jomās, kā arī sadarbībai starp maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja Rita Strode atzīmēja abu valstu līdzšinējās starpreģionālās sadarbības pieredzes nozīmīgumu: „Jau pašreiz Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas Valdības divpusējā finanšu instrumenta finansētās programmas un pasākumu ietvaros sadarbībā ar Pleskavas apgabalu LPR īsteno projektu “Latgales plānošanas reģiona (Latvija) un Pleskavas apgabala administrācijas (Krievija) reģionālās attīstības vecināšana caur attīstības vidēja termiņa un ilgtermiņa dokumentu izstrādi, balstoties uz līdzsvarotas pārrobežu sadarbības un labas partnerības pieeju” / ENTERPLAN. Šī projekta mērķis ir dot ieguldījumu Latgales reģiona un Pleskavas apgabala pārdomātā, vienmērīgā un ilgtspējīgā sociālekonomiskā attīstībā, balstoties uz izveidoto pārrobežu sadarbības pieredzi, kopīgu telpisko teritoriju un attīstības vajadzībām, kā arī nodrošināt abu reģionu attīstības plānošanu, izstrādājot reģionu attīstības dokumentus un apgūstot Norvēģijas plānošanas pieredzi”.
Šogad, 3.martā Pleskavā, starp LPR un Pleskavas apgabalu tika parakstīta Vienošanās par sadarbību starp Krievijas un Latvijas pierobežas reģioniem. Atbilstoši prioritātēm reģioni vienojās par sadarbības attīstīšanu ekonomiskajā, zinātniski tehniskajā, kultūras un humanitārajā jomā. Līdz ar to šī darba vizīte notika kā turpinājums jau iesāktajai sadarbībai un deva jaunu impulsu savstarpēji izdevīgo saišu attīstīšanā un nostiprināšanā, jaunu ideju un projektu realizācijā. Reģioni turpinās sadarbību informācijas un kontaktu apmaiņā, veicinās kopīgo projektu realizāciju, kopīgo pasākumu un izstāžu organizēšanu, draudzīgu attiecību stiprināšanu starp Pleskavas apgabala un Latgales reģiona sadarbības organizācijām.

Latvijas Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija 23. augustā izsludināja Pirmo projektu pieteikumu Programmas ietvaros. Eiropas Savienība projektu pirmajam konkursam atvēlējusi vairāk kā 16.5 miljoni LVL. Projektu iesniegšanas termiņš ir 2010. gada 29. novembris. Projektā ir jāpiedalās vismaz 1 partnerim no programmas ES partnervalsts – Krievijas un vismaz 1 partnerim no programmas ES dalībvalsts – Latvijas vai Igaunijas. Pleskavas apgabals – vienīgais no Krievijas reģioniem, kurš robežojas ar Latviju, un galvenokārt ar Latgales plānošanas reģionu, kas tādējādi kopā ar Pleskavas apgabalu piedalīsies Programmas projektu konkursā.