Vardarbībā cietušo bērnu mammas saņem atbalstu

Latgales Reģionālajā atbalsta centrā „Rasas pērles” nonāk dažādu vecumu bērni, kuri cietuši no vardarbības. Mazākajiem bērniem nereti līdzi ir pavadošās personas, jeb viņu mammas. Mammas uzdevums ir rūpēties par bērna labsajūtu, aprūpēt viņu un iesaistīties kopīgās aktivitātēs ar savu bērnu, lai pilnveidotu sociālās prasmes un stiprinātu emocionālo saiti ar savu bērnu. Līdz 2010.gada 1.maijam LRAC „Rasas pērles” sniedza psiholoģisko un sociālo atbalstu vienīgi bērniem, bet uzsākot Sorosa fonds – Latvija projekta realizāciju bērnu mammām arī ir iespēja saņemt sociālā darbinieka atbalstu un psihologa palīdzību konsultāciju formā.


Svarīgs solis ir sociālā pakalpojuma vardarbībā cietušiem bērniem pilnveide sniedzot psihosociālo palīdzību ģimenei kopumā, kā sistēmai. Visbiežāk no vardarbības cieš ne tikai bērni, kurus sit, pazemo un citādi emocionāli un fiziski nodara pāri, bet arī viņu mammas, kuras ir cietušas no vīru, dzīvesbiedru, draugu un citu cilvēku puses. No palīdzības visiem ģimenes locekļiem, kuri nonākuši krīzes centrā, ieguvējs ir ikviens – pats bērns, kuram uzlabojās attiecības ar mammu, arī mamma, kura var pārvarēt traumatisko notikumu un būt klāt bērnam svarīgā un emocionāli pārpilnā rehabilitācijas laikā.

Līdz šim visas pavadošās personas ir saņēmušas speciālistu palīdzību projekta ietvaros. Speciālisti atzīst, ka visbiežāk mammām nepieciešams apzināties savu vietu un lomu ģimenē, mazliet atkāpties un pavērot notikumus savā ģimenē no malas, lai spētu saskatīt tos procesus un ģimenes funkcionēšanas elementus, kuri rada vardarbības risku un negatīvi ietekmē ģimeni kopumā, piemēram, bērnu aprūpes, audzināšanas un disciplinēšanas jautājumi, lomu un pienākumu sadalījums ģimenē, lēmumu pieņemšanas process ģimenē, dažādu situāciju risināšanā nonākot grūtībās, kultūras dzīves jautājumi un tradīcijām. Arī bērns jūt, ja mamma pārdzīvo par notiekošo un viņš uztraucās par viņu, bet šī ir iespēja, lai palīdzētu mamma un nereti caur mammu palīdzētu pašam bērnam.

Projektu „Preventīvais darbs vardarbības mazināšanai Latvijā un sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai vardarbībā un prettiesiskās darbībās cietušiem bērniem un sievietēm” finansiāli atbalsta Sorosa fonds – Latvija. Plašāka informācija par Sorosa fonda – Latvija atbalsta virzieniem pieejama internetā www.sfl.lv.

Plašāka informācija par Nodibinājumu „Latgales Reģionālais atbalsta centrs Rasas pērles” pieejama internetā www.rasasperles.lv.