Radošo pakalpojumu centra būvnieki nav izpostījuši kultūrslāni pie Rēzeknes pilskalna

Pretēji masu saziņas līdzekļos iepriekš izplatītajai informācijai Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra būvnieki – SIA “Re&Re”, gatavojot izpētes laukumu arheologiem, būvdarbu vietā pie Rēzeknes pilskalna kultūrslāni nav izpostījuši. To secinājuši arheoloģiskās izpētes darbu veicēji, informē Rēzeknes pilsētas domes projektu vadītāja Ilona Igovena.


Arheoloģiskās izpētes darbu veicēja pārstāve, SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa” valdes priekšsēdētāja Baiba Eglaja gan atzīst, ka, apturot sāktos darbus, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija rīkojusies pareizi. „Lieka uzmanība šāda veida projektiem nenāk par ļaunu,” atzīst viņa.

Arheoloģiskās izpētes darbus SIA „Arhitektoniskās izpētes grupa” speciālisti plāno pabeigt pēc aptuveni viena mēneša. Tikai pēc tam SIA “Re&Re” uzsāks būvdarbus – tiks sākti pāļu izbūves darbi. Respektējot tuvumā esošās kultūrvēsturiskās vērtības, parasto dzīto pāļu vietā tiks izmantotas mūsdienīgas tehnoloģijas, tā saucamie urbtie pāļi, kas nerada liekas vibrācijas augsnē.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansēto projektu „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra – jauniešu, bērnu interešu izglītības centra radošo industriju un restaurācijas darbnīcu būvniecība (Carandache)” paredzēts īstenot līdz nākamā gada beigām.

„Karandašā” izvietosies Skolēnu interešu centrs un Jauniešu centrs, Tūrisma informācijas centrs, restaurācijas un radošo industriju darbnīcas. Projekta būtība ir radīt mājvietu Latgales radošajām industrijām un sniegt iespēju radoši darboties bērniem un jauniešiem. Turklāt radošo industriju attīstība ir cieši saistīta ar Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas – Austrumlatvijas mākslas mācību iestādes – attīstību, materiālās bāzes un mācību programmu pilnveidošanu.

Ņemot vērā interesanto ēkas būvniecības risinājumu, būvējot to vairākos līmeņos un jumta segumu veidojot kā zālāju, tā kļūs arī par saistošu apskates objektu tūristiem.

Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs būs pirmā lielākā par ERAF līdzekļiem būvētā sabiedriskā ēka Rēzeknē. Tā būvniecības izmaksas ir 4,8 miljoni latu bez PVN. No projektu kopējām izmaksām 85% ir ERAF finansējums, 6% – valsts budžeta dotācija un 9% – pašvaldības līdzfinansējums.

Informāciju sagatavoja:

Diāna Zirniņa
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja