Rēzekne var būt interesanta Austrijas uzņēmējiem

Otrdien, 6. jūlijā Rēzeknē viesojās Austrijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā Hermīne Eva Marija Popellere un Austrijas vēstniecības Ekonomikas departamenta vadītājs Hervigs Hanss Palfingers. Viesus no Austrijas vēstniecības Rēzeknes domē uzņēma pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.


Viesiem sniegta informācija par Rēzekni, pastāstīja par tagad strādājošiem uzņēmumiem, to produkciju un noieta tirgiem, kā arī par SEZ un iespējām, kuras var piedāvāt Rēzekne potenciālajiem investoriem.

Vēstniece Hermīne Popellere uzmanīgi uzklausīja informāciju un uzdeva jautājumus domes vadībai. Tikšanās nobeigumā notika preses konference, kurā Austrijas vēstniece dalījās iespaidos par redzēto un dzirdēto. Hermīne Popelleres kundze Rēzeknē ieradās pirmo reizi. Tādēļ, kā pati atzina, esot grūti noformulēt gūtos iespaidus, taču ir skaidri saskatāms, ka pilsētas mērs dara visu iespējamo, lai izveidotu Rēzeknē labvēlīgu pilsētvidi un uzņēmējdarbības vidi, tādējādi motivējot cilvēkus šeit dzīvot un palikt. Tas ir izaicinājums visai Eiropai – veidot tādu reģionālo politiku, lai cilvēki nevēlētos braukt projām, bet labprāt paliktu savā pilsētā. Vēstniece norādīja, ka iedzīvotāju izceļošana darba meklējumos ir raksturīga ne tikai Rēzeknei, bet arī citām Latgales pašvaldībām un daudziem Eiropas reģioniem. Vēl viņa uzsvēra, cik svarīga ir tā informācija, kuru viņa guva par Rēzekni šajā tikšanās reizē, jo ziņas par piedāvātajiem pakalpojumiem un SEZ iespējām tiks nodotas Austrijas uzņēmējiem, kurus tās noteikti ieinteresēs.

Austrijas vēstniecības Ekonomikas departamenta vadītājs Hervigs Palfingers piebilda, ka viesojas Rēzeknē jau ceturto reizi, taču iepriekš bijis šeit tikai kā tūrists. Pēc viņa domām, Latvija ir interesanta valsts, jo sniedz iespējas būt tuvu gan Krievijas tirgum, gan Skandināvijas un NVS valstīm. Viņš uzskata, ka Latvijā un konkrēti Rēzeknē varētu veidot un attīstīt metālapstrādi un elektropreču ražošanu, veicot ne tikai vienkāršus darbus šai nozarē, bet ieviešot augstas tehnoloģijas. Īpaši interesanta Austrijas uzņēmējiem var būt informācija par nodokļu atlaidēm, kuras piedāvā Speciālā ekonomiskā zona.

Informšciju sagatavoja:

Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļa