Pašvaldību šokē lēmums par VID slēgšanu Līvānos

Līvānu novada dome saņēmusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Nelijas Jezdakovas parakstītu vēstuli, kurā paziņots par VID reorganizāciju, kas nozīmē, ka no 1. septembra darbu pārtrauc VID Preiļu nodaļas Līvānu iecirknis. Šokēta par šādu lēmumu ir Līvānu novada pašvaldība.


„Vai tāda ir mūsu valsts attieksme pret uzņēmējiem, kuri maksā nodokļus valsts budžetā? Vai viņi nevienam nav vajadzīgi un viņu intereses nevienam nerūp, ja jau novadā ar teju 15 000 iedzīvotāju VID tiek likvidēts. Sauklis par pakalpojumu tuvāk iedzīvotājam, izrādās, ir tukša skaņa. Kur virzās mūsu valsts, ja pat tie nodokļu maksātāji, kas vēl palikuši, nav vajadzīgi,” jautā Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

Ne bez pūlēm pirms vairākiem gadiem novada dome panāca, ka VID Līvānos tika pārcelts uz plašākām telpām pašvaldības administratīvajā ēkā, palielinājās klientus apkalpojošo darbinieku skaits. Tieši Līvānu novada dome toreiz iestājās par lielāku atbalstu Līvānu uzņēmējiem, lai viņiem nevajadzētu braukt kārtot darījumus uz 36 km attālo toreizējo rajona centru.

Pamatojot reorganizāciju, VID vēstulē Līvānu novada domei min, ka „nodokļu maksātājs var iesniegt deklarācijas, pārskatus, jebkurā nodokļu administrācijas nodaļā neatkarīgi no nodokļu maksātāja reģistrācijas adreses, nosūtīt pa pastu vai izmantot Elektroniskās deklarēšanas sistēmas iespējas.”

Tomēr pašvaldības vadītājs A.Vaivods uzsver, ka „valsts un uzņēmēji šobrīd nav gatavi pārejai uz elektronisku dokumentu apriti, un VID slēgšana Līvānos nozīmē, ka mūsu cilvēki atkal būs spiesti mērot pussimts un vairāk kilometru uz VID nodaļām Preiļos vai Jēkabpilī”.

Pašvaldības vadītāju satrauc tas, ka šķietamas ekonomijas dēļ tiek likvidēts viss, kas ar smagu darbu izveidots iepriekš. Līvānu novada dome no savas puses maksimāli atbalstījusi pakalpojumu tuvināšanu iedzīvotājiem, piemēram, pašvaldība ar savu transportu atgādā uz Līvāniem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbiniekus – cilvēki stāv garās rindās, bet viņiem vismaz nav jākavē darbs un jāmēro tāls ceļš pie ierēdņiem. Maijā Līvānos durvis vēra Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes filiāle, kur cilvēki tagad var noformēt pases. Pašvaldība maksimāli atbalstījusi arī VID, nodrošinot gan telpas, gan to uzkopšanu, lai tikai saglabātu šo pakalpojumu.

„Līvāni ir reģionālas nozīmes centrs ar koncentrētu rūpniecību un ražošanu. Pēc administratīvi teritoriālās reformas Līvānu novads ir lielākais pēc iedzīvotāju skaita bijušajās Preiļu rajona robežās un 25. lielākais novads valstī. Kāpēc mūsu uzņēmējiem jāmeklē dažādi ierēdņi pa dažādām pilsētām? Šāda attieksme no valsts puses man kā pašvaldības vadītājam nav ne saprotama, ne pieņemama. Cilvēki masveidā izceļo no valsts. Tiem, kas paliek, dzīve tiek arvien vairāk sarežģīta. Iedzīvotāji ir ļoti pacietīgi, taču visam ir savs mērs,” atzīst A.Vaivods.

Lai paustu savu protestu un aizstāvētu iedzīvotāju intereses, Līvānu novada dome gatavo oficiālu vēstuli Valsts ieņēmumu dienesta vadībai. Par esošo situāciju ir informēta arī Latgales plānošanas reģiona vadība, vēršot uzmanību, ka Līvāni visticamāk nav vienīgais centrs, kur plānota šāda reorganizācija.

Informāciju sagatavoja:
G.Kraukle