Nodibinājums „Latgales Reģionālais atbalsta centrs Rasas pērles” ir uzsācis projekta Preventīvais darbs vardarbības mazināšanai Latvijā un sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai vardarbībā un prettie

Sorosa fonda – Latvija projektu konkursa „Atbalsts krīzes palīdzības sniedzējiem” ietvaros piešķīra finansējumu Nodibinājuma „Latgales Reģionālais atbalsta centrs Rasas pērles” projektam „Preventīvais darbs vardarbības mazināšanai Latvijā un sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai vardarbībā un prettiesiskās darbībās cietušiem bērniem un sievietēm”.


Projekts nodrošina iespēju saņemt psiholoģisko un sociālo atbalstu veicinot krīzes palīdzības pieejamību. Projekta ietvaros tiks sniegta palīdzība ģimenēm un bērniem krīzes situācijās, nodrošinot bezmaksas sociālo rehabilitāciju psihologu un sociālo darbinieku ambulatoro konsultāciju formā. Projekta ietvaros tiks sniegta sociālā rehabilitācija vardarbībā un prettiesiskās darbībās cietušo bērnu pavadošajām nevardarbīgajām personām. Tiks izstrādāta vienas dienas apmācības programma un tās ietvaros apmācot skolu pedagogus, psihologus un sociālos darbiniekus, tiks pilnveidotas viņu zināšanas un prasmes vardarbības identificēšanai un primārā darba veikšanai krīzes situācijās. Informācijas pieejamības nodrošināšanai par projektu un nodibinājumu „Latgales Reģionālais atbalsta centrs Rasas pērles” tiks izdots buklets.
Līdz šim nodibinājums „Latgales Reģionālais atbalsta centrs Rasas pērles” (turpmāk tekstā – krīzes centrs) nepiedāvāja psihologu un sociālo darbinieku konsultācijas bērnu pavadošajām personām. Vairumā gadījumu pavadošās personas ir bērnu mātes, kas cietušas no fiziskās un/vai emocionālās vardarbības ģimenē. Turpmāk pavadoņiem atrodoties krīzes centrā, tiks nodrošināta psihosociālā palīdzība paralēli bērnu sociālās rehabilitācijas kursam, kas veicinās ģimenes kopējo sociālo rehabilitāciju un veicinās tās resocializāciju un rekonstrukciju.

Krīzes situācijā var nonākt ikviens, zaudējot darbu, notiekot pārmaiņām privātajā dzīvē, mainot dzīvesvietu, piedzīvojot negatīvus notikumus darba vietā, zaudējot tuvinieku, šķiršanās gadījumos, dažādas smagas slimības, līdzatkarības u.c. Projekts piedāvā iespēju saņemt psihologu un sociālo darbinieku palīdzību šo problēmu risināšanā tuvāk dzīvesvietai. Konsultācijas ir pieejamas bez maksas gan pieaugušajiem, gan bērniem. Lai pieteiktos konsultācijām un iegūtu papildus informāciju nepieciešams zvanīt 64563494 vai mob. 26538388 jautājot Kristapu.

Pirmie, kas pamana, ka ar bērnu notikušas izmaiņas, ir skolotāji skolā. Bieži ir situācijas, kad nepietiekamās zināšanas par vardarbības pazīmēm ir iemesls, ka bērnam netiek sniegta viņam nepieciešamā psihosociālā palīdzība. Bērns paliek viens ar savu iekšējo pārdzīvojumu un iespējamo psiholoģisko traumu. Projekta ietvaros tiks izstrādāta vienas dienas apmācības programma skolu sociālajiem pedagogiem, psihologiem un pedagogiem, kuras ietvaros tiks sniegtas zināšanas par vardarbības atpazīšanu, pazīmēm, sarunas veidošanu ar vardarbībā cietušu bērnu, lai identificētu problēmu, par pirmās palīdzības sniegšanu bērnam un rīcību rodoties aizdomām par vardarbību, kas tikusi vērsta pret bērnu.

Nodibinājums „Latgales Reģionālais atbalsta centrs Rasas pērles” aicina krīzes situācijās nonākušus cilvēkus izmantot iespēju saņemt psiholoģisko un sociālo palīdzību un pietiekties uz krīzes konsultācijām zvanot pa tālruni 64563494 vai mob. 26538388 jautājot Kristapu.

Projektu „Preventīvais darbs vardarbības mazināšanai Latvijā un sociālās rehabilitācijas nodrošināšanai vardarbībā un prettiesiskās darbībās cietušiem bērniem un sievietēm” finansiāli atbalsta Sorosa fonds – Latvija. Plašāka informācija par Sorosa fonda – Latvija atbalsta virzieniem pieejama internetā www.sfl.lv.

Plašāka informācija par Nodibinājumu „Latgales Reģionālais atbalsta centrs Rasas pērles” pieejama internetā www.rasasperles.lv.