Līvānos sākušies plūdi

Aizvadītajā brīvdienās Dubnā pie Līvāniem ievērojami cēlies ūdens līmenis. Naktī no svētdienas uz pirmdienu ir izņemti divi no trim Mežrozīte HES aizsprosta laidumiem, taču ledus sastrēgums ir izveidojies augšpus HES. Pirmdien Līvānu novada pašvaldībā tika sasaukta ārkārtas situāciju komisija.


Kā informēja novada civilās aizsardzības speciālists Andris Kundziņš, ir applūduši Krasta ielai piegulošie īpašumi – upes krastā esošās pirtis, saimniecības ēkas. Otrā Dubnas krastā draud applūst Līču iela. Applūduši vairāki pagrabi, iedzīvotājiem nācies no ūdens glābt arī mājlopus.

Šobrīd bažas rada tas, ka ledus iešana ir sākusies, bet Dubnas upes līkumā izveidojies ledus aizsprosts. Ledus iešanu bremzē arī apmēram pusmetru biezais ledus uzpludinātajā Dubnas daļā starp abiem tiltiem. Tas plūdu riskam pakļauj vairāk kā 30 dzīvojamās mājas Līvānu pilsētas Ubaglīča rajonā.

Ledus iešana Dubnas augštecē vēl tikai gaidāma, savukārt lejtecē ir izveidojies aizsprosts, kas rada reālus draudus pilsētas iedzīvotāju īpašumiem. Ja palu straumes neizskalos aizsprostu un nesalauzīs biezo ledu starp tiltiem līdz brīdim, kad sāksies ledus iešana augštecē, sekas var būt nopietnas, uzskata komisijas speciālisti.

Turpmākie iespējamie rīcības varianti:

  • Ir uzsākta kūdras kaisīšana uz ledus HES uzpludinājuma teritorijā, tādējādi biezā ledus sega tiktu kausēta intensīvāk
  • Ja tehniski tas būs iespējams, krasta zonā HES teritorijā mēģinās ledus segu salauzt, tādējādi atbrīvojot ūdens straumēm ceļu
  • Veikt nepārtrauktus ūdens līmeņa novērojumus un līmeņa celšanās gadījumā (applūstot Līču ielai) nekavējoties izņemt HES aizsprosta trešo laidumu, tādējādi pazeminot ūdens līmeni un cerot uz to, ka straume ledu salauzīs.
  • Ledus spridzināšana ir galējais variants, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem nepieciešama iedzīvotāju evakuācija 1 km rādiusā – Līvānu gadījumā tas nozīmē evakuēt gandrīz visu pilsētu, jo spridzināšana būtu jāveic pilsētas centrālajā daļā – starp dzelzceļa tiltu un autotransporta tiltu. Kaut arī tas ir galējais variants, tomēr pavisam šāda iespēj izslēgta netiek. Tā kā spridzināšana prasa garu un birokrātisku saskaņošanas ceļu, komisija pieņēma lēmumu virzīt saskaņošanai ar valsts institūcijām arī šādu iespējamo rīcības variantu, ja rastos tāda nepieciešamība.

Tā kā situācija plūdu laikā var mainīties ļoti strauji, iedzīvotāji aicināti sekot līdzi jaunākajai informācijai, taču pagaidām satraukumam pamata nav, jo situācija tiek kontrolēta.

Informāciju sagatavoja:

G.Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv 65307270, 29492184