Atklāta „Ideju viesnīca Balvi”

3.martā Balvos svinīgi tika atklāts Profesionālās izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs. Tajā turpmāk darbosies Biznesa inkubators “IDEJU VIESNĪCA BALVI”, kuru ar Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu realizē biedrība „Latgales aparātbūves tehnoloģiskais centrs” (LATC). Biznesa inkubatora ēkas un infrastruktūras atklāšanas pasākumā piedalījās Balvu un Viļakas novada pašvaldības pārstāvji, LATC valdes loceklis Māris Igavens un sadarbības partneri, LIAA pārstāvji, Balvu un kaimiņu novadu uzņēmēji, banku un dažādu organizāciju pārstāvji.


Balvu novada Domes priekšsēdētājs Jānis Trupovnieks izteica prieku par to, ka ir sakārtota vēsturiskā ēka, un tajā darbosies Balvu novada cilvēki ar jaunām idejām. „Es vēlu, lai šiem uzņēmējiem, kuri izmantos biznesa inkubatora pakalpojumus, veicas uzņēmējdarbībā, lai top jaunas darba vietas un mūsu cilvēkiem ir prieks dzīvot un strādāt šajā pilsētā”, sacīja J.Trupovnieks.

Biznesa inkubatora atklāšanas pasākumā notika “IDEJU VIESNĪCA BALVI” prezentācija, ēkas un jauno uzņēmumu darba vietu apskate. Atklāšanas laikā darbojās desmit Balvu Amatniecības vidusskolas skolēnu mācību firmas, kas izveidotas „Junior Achievement Latvia” projekta ietvaros. Simboliskās Biznesa inkubatora durvju atslēgas saņēma Māris Igavens, LIAA pārstāvis Viesturs Zeps, Balvu novada Domes priekšsēdētājs Jānis Trupovnieks, pirmās Balvu biznesa inkubatorā reģistrētās firmas SIA „WINWOOD” vadītājs Ģirts Teilāns un finanšu institūciju pārstāvji. J.Trupovnieks aicināja iedzīvotājus uzdrošināties būt ne tikai darba ņēmējiem, bet arī darba devējiem. No sveicējiem izskanēja vēlējums, lai ideju viesnīca ar laiku kļūtu par ideju banku. Uzņēmējs Ģ.Teilāns aicināja nebaidīties pieņemt atbildīgus lēmumus un mainīt savu dzīvi uz labu.

Inkubatora galvenais uzdevums ir radīt sekmīgus jaunus uzņēmumus, kas, atstājot inkubatoru, būtu finansiāli un ekonomiski patstāvīgi. Biznesa inkubatori rada jaunas darba vietas, veicina sabiedrisko aktivitāti, veicina jauno tehnoloģiju ieviešanu. Šī gada laikā inkubatorā būtu jāuzņem pieci uzņēmumi un četros gados – kopā 20 firmas, kas darbotos dažādās ražošanas nozarēs, pakalpojumu sniegšanā, inovatīvu tehnoloģiju ieviešanā. Viena firma jau ir reģistrēta, bet ar četrām šobrīd norisinās sarunas. „Katrs no mums var mainīt savu dzīvi nevis no pirmdienas, bet jau no šodienas. Vajag tikai pieņemt lēmumu. Pastāv risks, bet tas ir tā vērts,” savā uzrunā teica pirmā Balvu biznesa inkubatorā reģistrētā uzņēmuma vadītājs Ģ.Teilāns.

Profesionālās izglītības un biznesa attīstības centra ēkas 1.kārta ekspluatācijā tika no-dota jau 15.februārī. Bijušais Balvu slimnīcas Ķirurģijas nodaļas korpuss ieguvis jaunu veidolu un arī jaunu saturu. Tuvākajā laikā te darbību sāks jaunie uzņēmēji, kuri saņems konsultatīvu atbalstu, plašu informācijas klāstu, pieeju biroja tehnikai, palīdzību lietvedībā un uzņēmuma darbības organizēšanā.

Informāciju sagatavoja:

Modris Teilāns, Balvu novada pašvaldības informatīvā izdevuma redaktors