Latgales tūres varētu kļūt populāras Krievijas ziemeļrietumu daļas iedzīvotāju vidū.

Varbūt ne šodien vai rīt, bet, sākot no pavasara un vasaras, Latgales tūres varētu kļūt par pieprasītu tūrisma produktu Krievijas ziemeļrietumu daļas iedzīvotāju vidū, prognozē Sanktpēterburgas (Krievija) tūrisma kompānijas „Baltekspress” tūrisma nodaļas vadītāja Tatjana Bedņjakova. Lai arī daudzi no brauciena dalībniekiem dzīvo vienā no skaistākajām Krievijas un pasaules pilsētām Sanktpēterburgā, dabas skati, ezeri un viesu mājas, kā arī Latgales iedzīvotāju viesmīlība, siltā uzņemšana un sava novada mīlestība, ar kuru šajās dienās saskārušies brauciena dalībnieki, nevienu nevarot atstāt vienaldzīgu.
„No 5. līdz 8.oktobrim Sanktpēterburgas un Ļeņingradas apgabala tūrisma nozares pārstāvji un par tūrismu rakstošie žurnālisti informatīvā reklāmas braucienā apmeklēja Latgali. Šo braucienu organizēja Latgales reģiona attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas ģenerālkonsulātu Sanktpēterburgā, Latgales pilsētu pašvaldībām un Latgales novada tūrisma nozares uzņēmējiem. Pieredzes apmaiņas braucienā piedalījās 24 pārstāvji no 18 Sanktpēterburgas tūrisma firmām, tai skaitā no 2 Karēlijas tūrisma firmām un 6 žurnālisti,” informē Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors Māris Bozovičs.
Patlaban vienīgais ar Latviju saistītais tūrisma produkts, ko saviem iedzīvotājiem piedāvā Sanktpēterburgas tūrisma firmas, ir atpūtas braucieni uz Rīgu un Jūrmalu. Braucieni uz Latgali, kur atpūtas iespējas, pēc Sanktpēterburgas tūrisma menedžeru domām, neesot sliktākas kā Igaunijā vai Somijā, pagaidām nav tikuši nepiedāvāti. Tagad viss var mainīties, uzskata T.Bedņjakova. Kā vienīgo šķērsli tūrisma attīstībai starp Latgali un Krievijas ziemeļrietumu reģionu tūrisma menedžeri min robežas, kuru šķērsošana ir laikietilpīga un kam nepieciešamas vīzas.
Latvijas konsulāta Sanktpēterburgā vicekonsule Inga Stūrīte uzskata, ka no tūristu piesaistes viedokļa labākie Latgales brendi ir daba, podniecība un vietējo iedzīvotāju viesmīlība. Piebilstot, ka ne mazāk svarīgs Latgales brends ir iedzīvotāju mīlestība uz savu zemi, savu novadu, savu mazo dzimteni, līdzīgi domā arī Sanktpēterburgā iznākošā žurnāla „LE Voyageur” žurnālists Iļja Korguzalovs. Viņš uzskata, ka no Latgales iedzīvotājiem, kur, kā liecina redzētais, pat mājās dzīvojošais trusis tiek uztverts kā ģimenes loceklis, daudz ko var mācīties.
Krievijas Federācijas ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsuls Viktors Jevsejevs pauda cerību, ka šis Sanktpēterburgas tūrisma industrijas pārstāvju brauciens uz Latgali kļūs par labu pamatu turpmākai sadarbībai un sekmēs tūrisma attīstību.
Šī informatīvā brauciena mērķis bija iepazīstināt Krievijas Ziemeļrietumu reģiona tūrisma kompāniju vadītājus, kā arī masu informācijas līdzekļu pārstāvjus ar jaunām tūrisma un atpūtas iespējām Latgales reģionā, kā arī radīt iespēju jaunu kontaktu veidošanai starp abu valstu tūrisma nozarē strādājošiem profesionāļiem.
Brauciena programma bija ļoti plaša un daudzveidīga, iekļaujot tajā viesu māju, atpūtas kompleksu un zemnieku saimniecību apmeklēšanu, pastaigas pa Daugavas senlejas parku “Daugavas loki”, kur izveidotas tūrisma dabas takas un skatu vietas, iepazīšanos ar vairāku reliģisko konfesiju nozīmīgākajiem dievnamiem, tostarp 18.gadsimtā celto Aglonas katoļu baziliku.
Podnieku darināta keramika – tā ir tradicionāla Latgales vizītkarte, tāpēc brauciena dalībnieki ne tikai apmeklēja amatnieku darbnīcas, bet viņiem pašiem bija iespēja izmēģināt spēkus podniecībā Pētera Gailuma darbnīcā. Brauciena organizatori iepazīstināja dalībniekus arī ar īpašo Latgales kulināro mantojumu.
Latvijas pārstāvniecību ārvalstīs svarīgs uzdevums ir atbalsts Latvijas uzņēmējiem, tostarp tūrisma nozarē strādājošiem. Iepazīstinot Krievijas Ziemeļrietumu reģiona auditoriju ar jauniem, savdabīgiem un interesantiem piedāvājumiem, tiek padziļināts priekšstats par tūrisma iespējām visos Latvijas reģionos.
Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
harijs@13stavs.lv t/f +371 654 21243
Papildus informācija:
Māris Bozovičs, Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors
maris.bozovics@latgale.lv tālr.: +371 654 28111