Medicīnai finanšu samazinājums līdz pat 82%

Latgales plānošanas reģions rakstiski uzrunās LR Valsts Prezidentu Valdi Zatleru, LR Ministru Prezidentu Valdi Dombrovski, LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, LR Veselības ministriju, lai pievērstu uzmanību situācijai medicīnas jomā Latgalē, kā arī par finanšu samazinājumu Latgales reģiona slimnīcām un endoprotezēšanas operācijām. Par to tiks informēta arī Latvijas Pašvaldību savienība un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Tādējādi tiks aicināts nodrošināt iedzīvotāju iespējas saņemt civilizētās sabiedrības elementārās medicīniskās aprūpes minimumu.


Vēstules saturs:

Latgales plānošanas reģiona attīstības padome (LPR AP) informēta, ka Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) sagatavojusi līgumu grozījumus par finanšu apjomu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem 2009.gada 2.pusgadam. Šie grozījumi paredz katastrofālu samazinājumu Latgales reģiona slimnīcām. Smagi finanšu nosacījumi tiek piedāvāti visām Latgales reģiona daudzprofilu slimnīcām, ambulatorā un dienas stacionārā tipa ārstēšanas iestādēm. Pēc konsultācijām ar slimnīcu administrācijām ir skaidrs, ka nav iespējams nodrošināt ārstniecības iestāžu darbību ar finanšu samazinājumu līdz pat 82%! Tas nozīmē tikai to, ka stacionārā aprūpe reģionos tiek pakļauta degradācijai, pat pilnīgai likvidācijai un iznīcībai.

LPR AP uzskata, ka šādā situācijā ārkārtīgi krasi samazināsies Latgales iedzīvotāju iespējas saņemt nepieciešamo medicīnisko aprūpi un jo īpaši to iespējas ārstēties stacionārajās slimnīcās. Līdz ar to netiek nodrošināta veselības aprūpes pakalpojumu teritoriālā pieejamība, proti, lai izmeklējumi vai speciālistu konsultācijas būtu pieejamas iedzīvotājiem Latvijas, tai skaitā Latgales, reģionos.

LPR AP kategoriski iebilst pret plānotajiem VOAVA līguma grozījumu finanšu nosacījumiem Latgales reģiona slimnīcām un lūdz vēlreiz Veselības Ministriju (VM) rūpīgi izsvērt, ņemt vērā visus augšminētos apstākļus, pārskatīt un paaugstināt finansējuma nodrošinājumu stacionārajām ārstniecības iestādēm Latgales plānošanas reģionā.

Vienlaicīgi nav pieņemama situācija, ka valsts atsakās no plānveidīgajām endoprotezēšanas operācijām, tās apmaksājot vienīgi steidzamības vai neatliekamajā kārtā. Tāpat strikti iebilstam pret plānotajām iecerēm endoprotezēšanas operācijas koncentrēt vienīgi Rīgas slimnīcās, tādējādi vēl vairāk samazinot to reģionālo slimnīcu, kurām ir viss nepieciešamais šādām operācijām (Latgales reģionā – Daugavpils un Rēzeknes slimnīcās) iespējas veikt šādas operācijas un reģiona iedzīvotāju izredzes saņemt sev nepieciešamos medicīniskos pakalpojumus. Tas viss kopumā padarīs vēl smagāku potenciālo slimnieku situāciju un neizbēgami sekmēs invaliditātes līmeņa paaugstināšanos sabiedrībā.

Līdz ar to LPR AP, pilnībā izprotot un apzinoties nelabvēlīgo finanšu – ekonomisko situāciju valstī un arī veselības aizsardzības nozarē, tomēr uzstāj uz pienākumu Ministru Kabinetam un VM izstrādāt, rast mehānismu iedzīvotāju sociāli neaizsargātākās un maznodrošinātākās daļas – bezdarbnieku, pensionāru un bērnu lielākai aizsardzībai, lai nelikvidētu reģionu iedzīvotāju iespējas saņemt civilizētās sabiedrības elementārās medicīniskās aprūpes minimumu.

Ar cieņu,
Latgales plānošanas reģiona
attīstības padomes priekšsēdētājs A. Vaivods