Daugavpilī notiks starptautiskie Māla svētki.

Sestdien, 23.maijā Daugavpilī, pilsētas svētku “Mana pils Daugavpils” ietvaros notiks Daugavpils Māla festivāls.

Daugavpils Māla festivālā piedalīsies: Daugavpils tautas lietišķās mākslas studijas “Latgale” podnieki, viņu kolēģi no Braslavas (Baltkrievija) un Utenas (Lietuva), Daugavpils nacionālo kultūras biedrību mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi un amatnieki no Daugavpils, Utenas, Braslavas un Vitebskas.

„Piektdien skvērā pie Vienības laukuma tiks uzstādīts un iekurts keramikas ceplis. Vakarā podnieki to piepildīs ar saviem izstrādājumiem. Naktī, krāsnij kuroties, notiks brīnums – vienkāršs no zemes nācis, cilvēka rokām apstrādāts māls, pārtaps burvīgās vāzēs, krūzēs, bļodās vai kādos citos izstrādājumos,” tā Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes vadītājs Miervaldis Brodovs.

Daugavpils Māla festivāls sāksies sestdien, plkst.12.00 ar keramikas cepļa atvēršanu. Palīdzot ņemt ārā no cepļa vēl siltos gatavos izstrādājumus, šajā procesā varēs piedalīties arī skatītāji. Pasākuma dalībnieki varēs salīdzināt, kā Latgales meistaru darinājumi atšķirsies no baltkrievu un lietuviešu podnieku darbiem.

Pēc tam paredzēta savdabīga meistarklase, kuras laikā savu māku demonstrēs Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas keramiķi. Izmēģināt savus spēkus un izvirpot uz podnieku ripas sev kādu māla trauku varēs arī ikviens interesents. Pasākumā keramiķi arī mācīs bērniem veidot svilpauniekus, māla figūriņas, citus izstrādājumus.

Ēdiena, vai tie būtu lietuviešu cepelīni, ukraiņu vareņiki, vai latviešu pelēkie zirņi ar speķi, pasniegšanu māla traukos iemīļojuši dažādu tautību pārstāvji. Māla festivālā piedalīsies visas 10 Daugavpils nacionālās kultūras biedrības, kuru pārstāvji gatavos un māla traukos pasniegs sev raksturīgus ēdienus un ar priekšnesumiem visas dienas garumā priecēs skatītājus.

Podniecībai Latgalē ir sena vēsture. Sākotnēji ar trauku lipināšanu nodarbojušās lielākoties sievietes. Ar laiku podniecībai arvien vairāk pievērsušies vīrieši. Laika gaitā pilnveidotas tehnoloģijas, trauku tipi, formas un ornamentika.

Daugavpils Māla festivāls notiek projekta “Kreatīvā tūrisma attīstība, izveidojot Māla mākslas centrus Daugavpilī un Utenā” ietvaros. To īsteno Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde un Utenas reģionālais muzejs. Projekta mērķis ir veicināt kultūras un kreatīvo (radošo) tūrismu Daugavpilī un Utenā, attīstot uz kultūras mantojuma vērtībām balstītu tūrisma produktu, nodrošināt formālās un neformālās mūžizglītības iespējas, izstrādājot un īstenojot keramikas apmācību izglītības programmu, pētot podniecības tradīcijas, popularizēt reģiona kultūrvēsturisko mantojumu.

Projekta “Kreatīvā tūrisma attīstība, izveidojot Māla mākslas centrus Daugavpilī un Utenā” kopējās izmaksas – 1 394 846 eiro (Ls 980 303). No tiem 85% līdzfinansē Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības 2007. – 2013.gadam programma.

Informāciju sagatavoja:
Harijs Vucins, kompānija „13.STĀVS”
e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr./fakss: +371 654 21243
Papildus informācija:
Miervaldis Brodovs, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes vadītājs
e-pasts: miervaldis.brodovs@daugavpils.lv, tālr. Nr. +371 654 76799