16 % Latgales uzņēmumu prognozē apgrozījuma saglabāšanos 2008. gada apjomā

SEB bankas un Data Serviss veiktā aptauja liecina, ka 16 % Latgales mazo un vidējo uzņēmumu plāno, ka to apgrozījums šogad saglabāsies 2008. gada līmenī, bet 6 procenti prognozē apgrozījuma pieaugumu. Tai pat laikā mazos un vidējos uzņēmējus visā Latvijā šobrīd visvairāk uztrauc jautājums par nodokļu samaksu, atzīst 48% aptaujāto uzņēmēju. Jautājumam par nodokļu nomaksu seko rūpes par jaunu noieta tirgu esamību un darbinieku algu izmaksu. Uzņēmēji aptaujā atzinuši, ka viņiem rūp arī jautājumi par kredītu atmaksu, apgrozāmo līdzekļu pieejamību, kreditoru parādi un debitoru saistības.


Aptuveni piektā daļa jeb 19 % aptaujāto Latgales mazo un vidējo uzņēmumu atzīst, ka rēķinās ar apgrozījuma kritumu 1 – 20 % apjomā, salīdzinot ar 2008. gadu. Vēl pesimistiskāki ir 32 % uzņēmumu, kas prognozē apgrozījuma kritumu par 21 – 40 %. Apgrozījuma samazinājumu par vairāk nekā divām piektdaļām plāno 16 % aptaujāto Latgales uzņēmumu.

Apgrozījuma pieaugumu vai vismaz saglabāšanos pagājušā gada līmeni kopā prognozē 22 % Latgales MVU. Līdzīgas prognozes izsaka arī uzņēmēji Kurzemē – 25% Kurzemes uzņēmēju plāno apgrozījuma pieaugumu vai saglabāšanos 2008. gada apjomā. Pozitīvāk situāciju redz Zemgalē – tur apgrozījumu 2008. gada līmenī prognozē 32 %, bet vēl 5 % rēķinās ar apgrozījuma pieaugumu.

SEB grupas mazo un vidējo uzņēmumu aptauja tika veikta 2009. gada martā un aprīlī. Aptaujai tika izmantota telefoninterviju metode. Aptaujas mērķa grupa bija Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāji. Pētījuma ietvaros notikušas 500 intervijas.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu Skandināvijā, Baltijas valstīs, Vācijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā un ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. SEB grupā strādā vairāk kā 20 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:

Agnese Gribuste, SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67215521, 29149306
agnese.gribuste@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā: www.seb.lv.
SEB jaunākās ziņas mobilajā telefonā: wap.seb.lv