MK atkārtoti apstiprina īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas nosacījumus

Ministru kabinetā šodien, 12.maijā, atkārtoti apstiprināts Ekonomikas ministrijas izstrādātais MK noteikumu projekts „Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi”, kas nosaka īstermiņa eksporta kredītu garantiju segumu, saņēmējus, garantiju izsniegšanas kārtību, un kārtību, kādā garantētājs sedz zaudējumus. MK sēdē tika uzdots Ekonomikas ministrijai līdz septembrim iesniegt Ministru kabinetā pārskatu par instrumenta darbību pirmajos mēnešos, lai izvērtētu iespējas paplašināt saņēmēju loku un veikt citas izmaiņas.


Ministru kabineta noteikumi „Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi” pirmo reizi Ministru kabinetā tika apstiprināti jau šī gada 31.martā, bet pēc to saskaņošanas ar Eiropas Komisiju tos bija nepieciešams vēlreiz skatīt un apstiprināt valdībā.

Plānots, ka garantijas par eksporta darījumu riskiem jau no šī gada 1.jūnija komersantiem izsniegs Latvijas Garantiju aģentūra uz laiku līdz diviem gadiem. Garantētājs garantēs kompensāciju ārvalstu debitora nesamaksāšanas un maksātnespējas gadījumos. Garantija segs līdz 90 % eksporta darījuma vērtības, bet vienam darījumam ne vairāk kā 1 milj. EUR ekvivalentu Latvijas latos pēc Latvijas Bankas kursa garantijas piešķiršanas dienā.

Sākotnēji garantijas tiks izsniegtas tikai darījumiem uz trešajām valstīm, izņemot ES dalībvalstis un atsevišķas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstis – Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotajām valstīm, taču pēc apstiprinājuma saņemšanas no Eiropas Komisijas garantijas tiks izsniegtas arī uz šīm valstīm.

Kā galvenais kritērijs garantiju sniegšanā definēts, ka eksportam paredzētā produkta izcelsmes valsts ir Latvija, ar to saprotot, ka Latvijā ir notikusi būtiska pārstādes vai apstrādes darbība, kā rezultātā ir radies jauns produkts.

Izstrādātie eksporta kredīta garantiju izsniegšanas nosacījumi neizslēdz nevienu tautsaimniecības nozari – tas nozīmē, ka atbalsts būs pieejams visu nozaru uzņēmumiem, tai skaitā kokrūpniecības, piena pārstrādes uzņēmumiem, kā arī pakalpojumu nozaru uzņēmumiem, piemēram, transporta, loģistikas u.c.

Garantijas darījumiem uz valstīm, izņemot ES dalībvalstis un Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotās Valstis, izsniegs komersantam, kura eksporta apjoms pēdējā gada laikā sastādīja vismaz 700 tūkst. EUR; kurš eksportē vismaz 2 gadus un eksporta apgrozījums sastāda vismaz 20% no kopējā apgrozījuma; un kura eksportam paredzēto produktu izcelsmes sertifikāts ir ar tajā uzrādītu valsti „Latvija”.

Garantijas darījumiem uz ES un Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotajām Valstīm izsniedz komersantam, kura eksporta apjoms pēdējā gadā laikā sastādīja vismaz 700 tūkst. EUR, bet nepārsniedza 2 milj. EUR; kura darbinieku skaits nepārsniedz 250 strādājošo vai 50 milj. EUR apgrozījums; kurš eksportē vismaz 2 gadus un eksporta apgrozījums sastāda vismaz 20% no kopējā apgrozījuma; kura eksportam paredzēto produktu izcelsmes sertifikāts ir ar tajā uzrādītu valsti „Latvija”. Garantijas darījumiem uz šīm valstīm tiks izsniegtas pēc apstiprinājuma saņemšanas no Eiropas Komisijas.

Garantiju nevarēs saņemt komersants, kuram ar tiesas lēmumu pasludināts maksātnespējas process vai ar tiesas lēmumu īstenots tiesiskās aizsardzības process, tā saimnieciskā darbība ir izbeigta vai saskaņā ar komercreģistra informāciju tie atrodas likvidācijas procesā; kurš ir ārvalstu debitora saistītais uzņēmums; kuram ir VID administrēti nodokļu parādi; kuram ar ārvalstu debitoru ir bijusi strīdu izšķiršana tiesā par parādu nomaksu; kura ārvalstu debitors ir privātpersona.

Ar Ministru kabineta noteikumu projektu „Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi” detalizētāk var iepazīties MK mājas lapā internetā – www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40118826&mode=mk&date=2009-05-12.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193