Eiropas Komisija apstiprina īstermiņa eksporta kredītu garantiju izsniegšanu uz trešajām valstīm

Šī gada 14.aprīlī Eiropas Komisija sniedza pozitīvu atzinumu Ekonomikas ministrijas izstrādātai īstermiņa eksporta kredītu garantiju sistēmai darījumiem uz trešajām valstīm, kas ļaus palielināt Latvijas komersantu konkurētspēju eksporta tirgos.


Tādējādi, tiklīdz Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) būs veikusi nepieciešamās normatīvās procedūras sistēmas ieviešanai, komersanti varēs iesniegt LGA pirmos pieteikumus garantiju saņemšanai. Plānots, ka eksporta kredītu garantijas komersantiem būs pieejamas no šī gada 1.jūnija.

Kā zināms, Ministru Kabineta noteikumi „Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi” tika apstiprināti jau šī gada 31.martā, tie publicēti EM mājas lapā internetā – www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=22205.

Tā kā Eiropas Savienības normatīvi paredz, ka dalībvalstīm jāpaziņo par atbalsta sniegšanas nosacījumiem Eiropas Komisijai, MK noteikumi tika nosūtīti saskaņošanai uz EK.

Joprojām turpinās sarunas ar Eiropas Komisiju par valsts atbalsta sniegšanu īstermiņa eksporta darījumiem uz Eiropas Savienības un atsevišķām Ekonomiskās Sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstīm (Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, Amerikas Savienotajām Valstīm). Ekonomikas ministrija cer, ka Eiropas Komisijas apstiprinājums īstermiņa eksporta garantiju sniegšanai uz iepriekšminētajām valstīm tiks saņemts jau tuvākajā laikā.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļa
67013193