Baltkrievijas tūroperatori iepazīstas ar tūrisma iespējām Latgalē un Vidzemē

Laika posmā no 26. līdz 29.martam Latvijā viesojās Baltkrievijas tūrisma aģentūru un mediju pārstāvji, lai iepazītos ar aktualitātēm Latvijas tūrisma politikas izstrādē un īstenošanā, kā arī ar Latvijas tūrisma produktu un pakalpojumu piedāvājumu Vidzemes un Latgales reģionos. Vizītes noslēgumā Baltkrievijas tūroperatori novērtēja Latvijas tūrisma iespējas kā pievilcīgas un pauda gatavību piedāvāt tās Baltkrievijas ceļotājiem.


Četru dienu laikā 30 Baltkrievijas tūrisma firmu pārstāvji, lielāko tūrisma mediju un nacionālās tūrisma aģentūras pārstāvji viesojās divos Latvijas reģionos. Baltkrievijas pārstāvji apmeklēja dažādus tūrisma un kultūras objektus: Latgales Kultūrvēstures muzeju, Gulbenes-Alūksnes bānīti, Stāmerienas pareizticīgo baznīcu, Stāmerienas pili, z/s „Mežsētas”, Cēsu pili, slēpošanas biatlona kompleksu „Priekuļi”, „Žagarkalnu”, foreļu audzētavu „Sillakas”, bioloģisko saimniecību „Avotiņi”, Lido kalnu un citas interesantas un tūristus piesaistošas vietas. Lai veicinātu sadarbību un pieredzes apmaiņu, viesi tikās ar rajonu un pašvaldību pārstāvjiem, vietējiem tūrisma uzņēmējiem un zemnieku saimniecībām.

Baltkrievija tiek uzskatīta par perspektīvu valsti tūrisma attīstības jomā – tūristu skaits no šīs kaimiņvalsts uz Latviju palielinās katru gadu: no 78 000 tūristu 2006.gadā tas ir pieaudzis līdz 111 000 tūristu 2008.gadā. Ņemot vērā Baltkrievijas tuvumu, kā arī labās krievu valodas zināšanas abās valstīs, pastāv liels potenciāls palielināt tūristu plūsmu no Baltkrievijas uz Latviju. Tas ir nodrošināms ar Latvijas piedāvājuma popularizēšanu Baltkrievijā, kā arī iespējami vienkāršu ieceļošanas dokumentu noformēšanas procedūru tūristiem.

Ar aktualitātēm Latvijas tūrisma nozarē Baltkrievijas delegāciju iepazīstināja Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības un rūpniecības politikas departamenta direktors Edmunds Beļskis, kā arī Tūrisma attīstības valsts aģentūras Latgales reģiona biroja vadītāja Inga Vonoga un Tūrisma attīstības valsts aģentūras Vidzemes reģiona biroja vadītāja Agnese Ramata.

Ideja par šādas vizītes organizēšanu radās jau pagājušā gadā. Kā jau iepriekš tika ziņots, Latvijas–Baltkrievijas starpvaldību komisijas ekonomiskās un zinātniski–tehniskās sadarbības jautājumos 4. sēdes, kas notika 2008.gada 15.-17.oktobrī Minskā (Baltkrievija), laikā notika arī Latvijas-Baltkrievijas apvienotās tūrisma komitejas sanāksme, kuras ietvaros tika pārrunātas sadarbības un projektu attīstības iespējas nacionālo tūrisma administrāciju un abu valstu uzņēmēju starpā, tika nodibināti Latvijas tūrisma uzņēmēju kontakti ar Baltkrievijas tūroperatoru apvienību.

Savukārt, 2009. gada 17. – 19. februāra Latvijas Republikas ministru prezidenta I.Godmaņa vizītes laikā Baltkrievijā notika ekonomikas ministra K. Gerharda tikšanās ar Baltkrievijas Republikas sporta un tūrisma ministru A. Grigorovu (Григоров Александр Владимирович). Tikšanās laikā puses pārrunāja abu valstu iespējamās turpmākās sadarbības virzienus tūrisma jomā, kā arī vienojās 2009. gada martā organizēt Baltkrievijas tūroperatoru un žurnālistu vizīti Latvijā, Latgales un Vidzemes reģionos.

Baltkrievijas tūroperatoru vizīte tika organizēta sadarbībā ar Latvijas Republikas vēstniecības Baltkrievijā un Vecgulbenes muižas atbalstu, kura arī nodrošināja viesu uzturēšanos Latvijā.

Informāciju sagatavoja:

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa