Latvijas Garantiju aģentūra uzsāks garantiju izsniegšanas jauno posmu

Ministru kabineta (MK) vakar apstiprinātie “Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai” ir nozīmīgs solis, lai Latvijas Garantiju aģentūra (LGA) varētu uzsākt jauno garantiju izsniegšanas programmu. Pirmās garantijas Latvijas uzņēmēji varētu saņemt jau šī gada martā.


Ivars Golsts, LGA direktors: “MK pieņemtie noteikumi ir pirmais solis LGA jaunās garantiju programmas iedzīvināšanā. Šie noteikumi stāsies spēkā pēc to saskaņošanas ar Eiropas Komisiju un tie veidos pamatu LGA sadarbības līgumu noslēgšanai ar bankām. Tad uzņēmēji, caur savu apkalpojošo banku, varēs pieteikties LGA jaunajiem garantiju produktiem. Jau iepriekš LGA padomes sēdēs vairākkārt tika apstiprināta mūsu gatavība izsniegt garantijas pēc nepieciešamās likumiskās bāzes izveidošanas. Tagad, kad ir pieņemti pirmie “Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanas rīcības plānā” paredzētās “garantiju paketes” MK noteikumi, varam plānot, ka pirmās garantijas uzņēmēji saņems jau martā.”

Ministru kabineta „Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai” paredz, ka Latvijas Garantiju aģentūra sniegs garantijas par finanšu pakalpojumiem (aizdevumi investīcijām, apgrozāmo līdzekļu aizdevumi, finanšu līzings un vietējais faktorings), kurus sniedz finanšu pakalpojumu sniedzēji (kredītiestādes, līzinga vai faktoringa sabiedrības).

Latvijas Garantiju aģentūras sniegtā garantija segs līdz 80% no finanšu pakalpojuma, bet vienam komersantam ne vairāk kā 3 000 000 EUR.

Sīkāk ar garantiju izsniegšanas nosacījumiem varēs iepazīties LGA mājas lapā, vai konsultējoties ar LGA speciālistiem.

Informāciju sagatavoja:

Ivars Golsts, tālr. 67 216081, ivars.golsts@lga.lv