Policisti gatavojas izteikt neuzticību Saeimai

13. janvārī Doma laukumā rīkotajā tautas sapulcē plāno ierasties arī Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) biedri un citi iekšlietu sistēmas darbinieki. Viņu mērķis – izteikt neuzticību Saeimai, kura, akceptējot valdības pašreizējo darbību, vienlaikus atbalsta arī visas Iekšlietu sistēmas darbinieku skaita un sociālo garantiju samazināšanu.


„Slēpjoties aiz vārdiem „ekonomiskā krīze”, valdība plāno arī turpmāk pazemināt mūsu atalgojumu. Turklāt nav skaidrs, kas notiks ar šobrīd jau tā ievērojami samazinātajām sociālajām garantijām, tāpēc radušās pamatotas aizdomas: šie nav vienīgie triecieni, kas tiks vērsti pret iekšlietu sistēmu un mums. Un vienīgais veids, kā likt aizdomāties par situācijas uzlabošanu, ir parādīt mūsu gara spēku un vienotību, atbalstot Saeimas, kā arī valdības atlaišanu,” ir pārliecināts LAPA prezidents Agris Sūna.

Gatavību piedalīties akcijā, lai izteiktu neuzticību Saeimai, jau pauduši LAPA biedri no visiem lielākajiem Latvijas novadiem un pilsētām – Ventspils, Liepājas, Tukuma, Talsiem, Rēzeknes, Daugavpils, Līvāniem, Preiļiem, Valmieras un Jelgavas.

„Brīdī, kad noziedzības līmenis valstī strauji palielinās un būtu nepieciešams celt drošībsargu profesijas prestižu, valdība dara visu, lai samazinātu policistu skaitu! Šāda rīcība vienlaikus ar Iekšlietu ministrijas struktūru darbinieku sociālo garantiju samazināšanu uzskatāma par apzinātu noziedzības atbalstu,” sašutumu neslēpj LAPA prezidents Agris Sūna, uzsverot, ka sekas šādai rīcībai var būt neprognozējamas: „Latviju skars vēl nebijuša apmēra noziedzības vilnis. Iekšlietu struktūrās strādājošo skaita un atalgojuma samazinājums kā bumerangs pavērsīsies gan pret iedzīvotājiem, gan pašiem valsts vadītājiem.”

Patiesi: būtu naivi cerēt, ka noziedzība valstī samazināsies, jo tieši šobrīd no cietumiem masveidā tiek atbrīvoti tie, kurus 90. gados arestēja 15 000 policisti. Esošās valdības politikas rezultātā šobrīd policistu skaits valstī sarucis līdz 7000 un turpina strauji kristies. Līdzīga tendence vērojama arī citās Iekšlietu ministrijas struktūrās, kur darbu zaudē gan ugunsdzēsēji, gan ieslodzījuma vietu uzraugošais personāls. „Latvijai, iespējams, nav nepieciešama regulāra armija, taču bez policijas un ugunsdzēsējiem nevar eksistēt neviena valsts,” uzsver Latvijas apvienotās policistu arodbiedrības vadītājs.

Lielākās cerības LAPA saista ar starptautisko organizāciju „EuroCOP” jeb Eiropas Policistu arodbiedrību konfederāciju, kuras pārstāvji tuvākajā laikā ieradīsies Latvijā, lai novērtētu esošo situāciju un pieņemtu lēmumu turpmākai rīcībai. Latvija, iestājoties Šengenas zonā, uzņēmusies atbildību ne tikai par savas valsts, bet visas Šengenas zonas iekšējo drošību. Tas, kādā situācijā šobrīd atrodas valsts policija un citi drošības dienesti, var rosināt nopietnas pārdomas par Latvijas kā dalībvalsts atbilstību šīs zonas piederībai.

„Nu beidzot vairs nevaram vainot ne zviedru, ne vācu, ne padomju režīmu,” domā LAPA prezidents, uzsverot, ka Trešās atmodas laikā tautas sniegto uzticības garantu politiķi izšķieduši gluži tāpat kā Latvijas finanses. „Tas taču ir tik ērti – braukt dārgos auto un neko sev neatteikt, ja zināms, ka krīzes izraisītās problēmas tauta iznesīs uz saviem pleciem – atsakoties no darba, atalgojuma, ciešot badu un trūkumu, kas nepastarpināti iespaidos arī mūsu demogrāfisko situāciju. Latvija palēnām izmirs,” A. Sūnas prognozes nav optimistiskas. Un patiesi: vai jānotiek kādai visaptverošai traģēdijai, kas valsts vadītājiem liktu aizdomāties par situācijas nopietnību?

LAPA atgādina: tautas sapulce notiks jau rīt – 13. janvārī no plkst. 17:00. Tiekamies Doma laukumā, lai aizstāvētu savas tiesības un cieņu visi kopā!

Informāciju sagatavoja Matīss Nīmanis,

LAPA sabiedrisko attiecību konsultants
Tālrunis: +371 26585625
E-pasts: matīss.nimanis@prholding.lv

Plašāka informācija Agris Sūna

LAPA prezidents
Tālrunis: +371 28350107
E-pasts: www.policistuarodbiedriba.lv