Kā strādāt pārmaiņu laikā

Atbalstot uzņēmējus Latvijā, izdevniecība Dienas bizness un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra rīkojusi bezmaksas reģionālās konferences „Kā strādāt pārmaiņu laikā“. Tika aicināti piedalīties reģionu uzņēmēji un augstākā līmeņa vadītāji. Latgales uzņēmējiem konference notika 10.decembrī Daugavpilī.


Vadības un personāla vadības diskusiju blokā par ES struktūrfondu ieguldījumu reģiona attīstībā informēja Latgales plānošanas reģiona priekšsēdētājs Andris Vaivods, kurš norādīja, ka spēcīgas pašvaldības un uzņēmumi būs tie, kas pratīs veiksmīgi darboties arī ekonomiskās krīzes situācijā. “Lielāks risks ir uzņēmējiem pierobežā, tāpēc viņiem būtu jānodrošina nodokļu atlaides un valsts garantijas kredītiem,” uzsvēra A.Vaivods.

Latgales plānošanas reģionu pārstāvēja arī Latgales plānošanas reģiona priekšsēdētāja vietnieks Andris Badūns un Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors Māris Bozovičs.
Konferences laikā tika runāts un diskutēts par iespējām izmantot ES struktūrfondu programmu finansējumu, darba tirgus tendences nākamajā gadā, finanšu iespējas pārmaiņu laikā un citi uzņēmējiem būtiski jautājumi. Konferences noslēgumā tika godināti katra reģiona strauji augošie uzņēmumi – Gazeles 2008. Jau astoto gadu Dienas bizness sadarbībā ar SIA Lursoft gatavo Latvijas visstraujāk augošo uzņēmumu sarakstu.

Latgales uzņēmumi – Gazeles, kas saņēma laikraksta “Dienas bizness” atzinības rakstus
SIA “Alberts GS” (Preiļu raj., Sīļukalna pag.);
SIA “CKD D” (Daugavpils);
SIA “Geotex” (Rēzekne);
SIA “Kolors” (Rēzekne);
SIA “Latgales sakaru serviss” (Daugavpils);
SIA “Leven” (Krāslava);
SIA “Nomis” (Rēzeknes raj., Malta);
SIA “Rialtrans” (Rēzekne);
SIA “Strēlnieks G” (Rēzekne);
SIA “Valters & GR” (Rēzekne);
SIA “Zilā lagūna” (Daugavpils raj., Kalkūnes pag.);
SIA “Arhis, Arhitektūrinženieru kompānija” (Daugavpils);
SIA “Bovis” (Balvi);
SIA “Latteps” ( Daugavpils);
SIA “Lautrans” (Rēzekne);
SIA “Liepas Z” (Balvu raj., Lazdulejas pag.);
SIA “Siltumtehserviss” (Rēzekne);
SIA “Speciālā metināšana” (Daugavpils);
SIA “SA Serviss” (Daugavpils);
SIA “Ogles D” (Daugavpils)

Gazeles pārsvarā ir mazie un vidējie uzņēmumi, kuri, kāpinot apgrozījumu vairāk nekā par 200% trijos gados un radot darba vietas, ir tā vērti, lai tos izceltu uz kopējā Latvijas valsts tautsaimniecības fona.

90.gadu sākumā amerikāņu ekonomists Deivids Bērčs strauji augošos uzņēmumus bija nodēvējis par gazelēm: to izaugsmes un jaunradīto darbavietu dēļ. Savukārt ideju: apkopot šādu strauji augošu uzņēmumu TOP laikraksts “Dienas bizness” ir patapinājis no «māsas» izdevuma: Dānijas biznesa laikraksta Borsen, kas, tāpat kā Db, ietilpst zviedru mediju koncernā Bonnier Bussiness Press. Šobrīd vārds «gazele» ir kļuvis par sinonīmu strauji augošam un veiksmīgam uzņēmumam vairāk nekā 10 valstīs.

Informāciju sagatavoja:

Zane Ločmele
Latgales plānošanas reģiona preses sekretāre