Ar grozījumiem Būvniecības likumā pilnveidos būvniecības kontroli valstī

Ekonomikas ministrija, saskaņā ar valdības deklarāciju un Ministru kabineta uzdevumu, ir izstrādājusi un šodien, 16.oktobrī, starpinstitūciju saskaņošanai nodeva grozījumus Būvniecības likumā, kuru mērķis ir pilnveidot būvniecības kontroles sistēmu valstī


Grozījumi paredz, ka no 2009.gada 1.jūlija būvniecības kontroli valstī veiks Valsts būvinspekcija, tai skaitā gan preventīvo kontroli (būvatļaujas izsniegšana), gan arī noslēguma kontroli (būves pieņemšanu ekspluatācijā).

Pašvaldības veiks vispārējo būvniecības pārraudzību – t.i., lemšanu par būvniecības ieceri. Vienlaikus pašvaldības ar teritorijas plānojumu un to sastāvā esošajiem apbūves noteikumiem joprojām spēs ietekmēt būvniecības ieceru īstenošanu savā administratīvajā teritorijā.

Savukārt, Valsts būvinspekcija kontrolēs vai būvniecības iecere tiek īstenota atbilstoši pašvaldības akceptētajam būvprojektam un normatīvo aktu prasībām, kā arī kontrolēs, lai netiktu veikta patvaļīga būvniecība.

Būvniecības kontroles uzticēšana vienai institūcijai novērsīs šobrīd praksē radušos situāciju, kad attiecībā uz vienu un to pašu situāciju valsts un pašvaldības būvinspektori var pieņemt atšķirīgus lēmumus. Līdz ar to tiks noteikti vienādi kritēriji būvniecības procesa kontrolē un nodevas par būvatļaujas izsniegšanu aprēķināšanā, tādējādi sekmējot godīgas konkurences attīstību.

Lai īstenotu likumprojektā noteikto, šobrīd esošie 99 pašvaldību būvinspektori jāiekļauj Valsts būvinspekcijas sastāvā, kā arī nepieciešams stiprināt Valsts būvinspekcijas juridisko daļu.

Grozījumi Būvniecības likumā izstrādāti saskaņā ar valdības Deklarāciju, kur bija paredzēts nodrošināt vienotas būvniecības politikas izstrādi un ieviešanu, tai skaitā novēršot iesaistīto institūciju sadrumstalotību un funkcionālo pārklāšanos un izveidojot koordinētu un integrētu būvniecības pārvaldes un kontroles sistēmu, kas ļautu nodrošināt būvniecības kvalitātes kontroli un vides prasību ievērošanu.

Savukārt, 2008.gada 12.augusta MK sēdē, izskatot Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu „Par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes aizsargjoslā konstatētajām problēmām, kas kavē pašvaldību attīstību un teritorijas plānošanu”, tika uzdots Ekonomikas ministrijai līdz 2008.gada 31.decembrim izstrādāt konceptuālus priekšlikumus vietējo pašvaldību būvinspektoru iekļaušanai Valsts būvinspekcijas sastāvā būvniecības uzraudzības sistēmas pilnveidošanai.

Ar izstrādātajiem grozījumiem Būvniecības likumā detalizētāk var iepazīties MK mājas lapā internetā: www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40093857.

Informāciju sagatavoja:

Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
67013193