Izstrādāti atbalsta nosacījumi jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei un to rūpniecisko īpašumtiesību nostiprināšanai

Šodien, 7.oktobrī, Ministru Kabineta sēdē tika akceptēti Ekonomikas ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā ES struktūrfondu 2007.-2013.gada plānošanas perioda ietvaros tiks sniegts atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei, kā arī to rūpniecisko īpašuma tiesību nostiprināšanai.


Ministru kabineta noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā tiks ieviestas abas šīs programmas – Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektu iesniegumu vērtēšanas kritērijus un minimālo novērtējumu, lai projektu atzītu par atbilstošu; prasības Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta iesniedzējam, tajā skaitā nozaru ierobežojumus; atbalstāmās un neatbalstāmās izmaksas; atbildīgo iestādi un sadarbības iestādi, kompetences sadalījumu starp šīm iestādēm un sadarbības kārtību.

Programmas „Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde” mērķis ir atbalstīt jaunu vai nozīmīgi uzlabotu produktu (tajā skaitā preču vai pakalpojumu) vai tehnoloģiju (tajā skaitā tehnoloģisko procesu) izstrādi. Finansējums tiks sniegts rūpnieciskiem pētījumiem un eksperimentālām izstrādnēm. Finansējums tiks sniegts arī jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei pārtikas nozarē. Projektā var iekļaut jaunu produktu un tehnoloģiju izveidošanas izmaksas: personāla, materiālu, licenču, patentu, instrumentu un iekārtu izmaksas. Maksimāli pieļaujamo finansējuma intensitāti no kopējām attiecināmajām izmaksām noteikta sekojoša: rūpnieciskiem pētījumiem: 70% – sīkiem un maziem komersantiem; 60% – vidējiem komersantiem un 50% – lieliem komersantiem; savukārt, eksperimentālās izstrādnes gadījumā: 45% – sīkiem un maziem komersantiem; 35% – vidējiem komersantiem un 25% – lieliem komersantiem.

Aktivitātes „Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde – atbalsts rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai” mērķis ir atbalstīt veiksmīgi izstrādāto jauno produktu (tajā skaitā preču vai pakalpojumu) vai tehnoloģiju (tajā skaitā tehnoloģisko procesu) rūpniecisko īpašuma tiesību nostiprināšanu. Finansējumu rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai sniedz šādu rūpnieciskā īpašuma tiesību objektu reģistrācijai: izgudrojums; dizainparaugs; pusvadītāju izstrādājumu topogrāfija vai augu šķirnes. Finansējuma intensitāte ir 45% komersantiem, kuri atbilst mazo un sīko komersantu statusam; un 35% komersantiem, kuri atbilst vidējo komersantu statusam.

Abu aktivitāšu ietvaros īstenotos projektus līdzfinansē no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem. Kopējais finansējums ir 23 510 626,71 lati (apakšaktivitātes „Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde” finansējums ir 22 510 626,58 latu un apakšaktivitātes „Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde – atbalsts rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai” finansējums ir 1 000 000,13 latu).

Programmu administrēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Projektu atlases veids – atklāta projektu iesniegumu atlase.

Ar MK noteikumu projektu “Noteikumi par darbības programmas “Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājuma 2.1.2.2. aktivitātes “Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde” 2.1.2.2.1. apakšaktivitāti “Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde” un 2.1.2.2.3. apakšaktivitāti “Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde – atbalsts rūpnieciskā īpašuma tiesību nostiprināšanai”” var iepazīties Ministru kabineta mājas lapā internetā – www.mk.gov.lv.

2007.-2013.gadā Ekonomikas ministrija apsaimnieko 411,91 milj.Ls ES struktūrfondu finansējuma, kas ir paredzēts uzņēmēju atbalstam 1.darbības programmā „Cilvēkresursi un nodarbinātība” un 2.darbības programmā „Uzņēmējdarbība un inovācijas”. Ieskaitot šodien apstiprinātos MK noteikumus, ministrijas kompetencē esošie MK noteikumi ir apstiprināti par 305,7 milj.Ls jeb 74% no pieejamā finansējuma. 2008.gadā laikā uzņēmējiem būs pieejams atbalsts kopsummā par 154,07 milj.Ls, jeb 37% no pieejamā finansējuma.

Informāciju sagatavoja:

Latvijas republikas Ekonomikas ministrija
Sabiedrisko attiecību nodaļa
67013193