Ar nomazgātām un iemūžinātām numurzīmēm Terehovā

10.aprīlī Terehovas muitas un robežkontroles punktā uz Latvijas un Krievijas robežas tika atklāta jauna transportlīdzekļu un konteineru automātiskās identifikācijas sistēma.


Pie muitas punkta varēja novērot tradicionālo smago automašīnu rindu – ES Austrumu robežu vēlējās šķērsot apmēram 400 automašīnas. Pirms Terehovas muitas un robežas kontroles punkta izlikts zils liels plakāts ar uzrakstu “5eiro”. Par šādu naudu smago un citu auto šoferi var savu spēkratu novietot autostāvvietā, kas top lielceļa kreisajā pusē (šobrīd laukumam ir grants segums un pagaidu žogs).

Jaunās sistēmas atklāšanā piedalījās finanšu ministrs Atis Slakteris, VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns, VID Latgales reģionālās iestādes direktore Vanda Gurkovska un citas amatpersonas. Transportlīdzekļu un konteineru automātiskā identifikācijas sistēma darbojas šādi: gar ceļu, kur uz kontroli iebrauc automašīna, uzstādīti metāla stabi, kas aprīkoti ar videokamerām; viena videokamera nolasa automašīnas priekšējo numuru, otra – aizmugurējo numuru, vēl cita – konteinera numuru. Videokameru nolasīto informāciju, arī fotogrāfijas, fiksē un saglabā dators.

Atis Slakteris pauda cerību, ka jaunā sistēma, kas nolasa tikai nomazgātus automašīnu vai konteineru numurus, samazinās krāpšanu gadījumus uz robežas. Tas esot viens no nozīmīgiem soļiem Terehovas muitas un robežkontroles punkta modernizācijā, jo Latvija uzņēmusies trīs gados sakārtot ES Austrumu robežu atbilstoši mūsdienu prasībām.

“Vai Terehovā kravas auto rindas būs arī turpmāk? Mēs visu būvēsim tā, lai tas būtu labākais Eiropā un lai sarunās ar kaimiņvalstīm varētu sacīt, ka, lūk, esam izdarījuši to un, varbūt, jūs arī varētu modernizēties. Ja šobrīd Latvijas pusē vienas automašīnas kontrolei vajadzīgas vidēji 4-5 minūtes, tad otrajā robežas pusē – 30 minūtes. Protams, Krievijā tiek ievestas importa preces, un to kontrolei vajadzīgs ilgāks laiks. Abu valstu sarunas bijušas veiksmīgas, un es ceru, ka muitas kontroles punkti attīstīsies arī robežas otrā pusē,” teica A. Slakters.

Transportlīdzekļu un konteineru automātiskā identifikācijas sistēma tiek izmantota Igaunijā un Somijā no 1998. gada. Pagājušajā gadā starp VID un Igaunijas uzņēmumu a/s “Alarmtec” bija noslēgts līgums par šīs sistēmas iegādi un uzstādīšanu. Latvija iegādājusies 7 sistēmas par kopējo summu 702 462.91 latu. Tās darbojas gan Terehovā, gan arī uz pārējās ES un Krievijas Federācijas un Baltkrievijas robežas – “Grebņevā”, “Patarniekos”, “Silenē”, dzelzceļa robežkontroles punktos “Indra”, “Zilupe”, “Kārsava”, kā arī to uzstādīs muitas kontroles punktā “Vientuļi”.

Ministrs iepazinās arī ar Valsts sanitārās robežinspekcijas darbu – apskatīja dzīvnieku, tai skaitā zirgu, pagaidu novietnes un nelielu utilizācijas krāsni, ko izmanto to dzīvnieku utilizācijai, kas atrasti miruši kravas kontroles laikā. Pēdējo reizi zirgu kravu Terehovā kontrolējuši pagājušā gada nogalē. 2007. gadā sanitārā robežinspekcija pārbaudījusi gandrīz 19 000 automašīnas.
Terehovā todien strādāja kinologs Valdis Vigups kopā ar Beļģijas aitu suni Frodo. Pirms tam Čehijas kinologu skolā Valdis un Frodo apguvuši narkotiku meklēšanas iemaņas.

“Kad Frodo strādā, viņš pārbaudāmajā kravā nepievērš uzmanību desai vai citiem gardumiem, jo mērķtiecīgi meklē narkotikas. Par labu darbu saņem balvu – rotaļlietu,” pastāstīja kinologs.
Ministrs apskatīja arī aizturēto preču noliktavu (tobrīd tur atradās veļas mazgājamo mašīnu krava), mobilo skeneri, kuru dāvinājusi ASV.

Jāpiebilst, ka rīta pusē ministrs apmeklējis arī VID Latgales reģionālās nodaļas Ludzas nodaļu.