Diena: meklē seno vikingu pēdas Daugavas krastos

Aptuveni pusotru metru augsts enkurs, kas atrasts Daugavas krastā Daugavpils rajona Mišteļu sādžā, senlietu un zvejniecības piederumu kolekcija, seni apbedījumi, iežu atsegumi un alas. Šie vairāk nekā 20 dažādi līdz šim neizpētīti dabas un kultūras objekti tiks iekļauti Gotlandes (Zviedrija), Vitebskas (Baltkrievija) un Daugavpils reģiona kopīgajā ekotūrisma kartē, kas simboliski iezīmēs seno Daugavas upes ceļu no varjagiem uz grieķiem.


Šādas kartes izveidošanu paredz Zviedrijas Starptautiskās attīstības aģentūras finansētais projekts Panorama Dvina/Daugava (2006.—2008), kurā iesaistījusies Daugavpils pilsēta un rajons, Vitebskas apgabals un Gotlande.

Daļu no kartē paredzētajiem objektiem izpētījuši Līksnas pamatskolas un Vaboles vidusskolas audzēkņi vēstures skolotāja Romualda Gadzāna vadībā. Līksnas pamatskolas 8.klases skolniece Dita Žuka pierakstījusi informāciju par Mišteļu sādžas iedzīvotāja Viktora Šalkovska saimniecībā atrasto milzīgo enkuru, Medumu vidusskolas skolēni izpētījuši Laucesas senleju, Salienas bērni — Poguļankas senleju.

Labākie pētījumi tiks apbalvoti 2008.gada oktobrī projekta Panorama Dvina/ Daugava konferencē par kultūras mantojuma autentiskuma un lauku ainavas saglabāšanu.

Kā uzsver projekta koordinatore, Daugavpils rajona Tautas izglītības un kultūras centra vadītāja Ināra Mukāne, projekta mērķis ir ne tikai meklēt seno vikingu pēdas Daugavas krastos, bet arī veicināt sakaru veidošanos izglītības, kultūras un tūrisma jomās starp Latviju, Baltkrieviju un Zviedriju.

Šovasar paredzēti arheoloģiskie izrakumi Daugavpils rajona Naujenes pagasta Dinaburgas pilskalnā un Polockas rajonā (Baltkrievija), kā arī iecerēts uzņemt filmu Marks Rotko un Daugavpils.

Avots: www.diena.lv