ES politika: Publiskais iepirkums

Eiropas Komisija pieņēma Regulu, kas pilnveido kopējo publisko iepirkuma vārdnīcu (CPV), kas ir ES plaši izplatīta publisko iepirkumu līgumu klasifikācijas sistēma. Jaunā sistēma būs lietotājiem ‘draudzīgāka’ un ietvers nesenos atklājumus tehnoloģiju jomā, kas savukārt palīdzēs uzņēmējiem pārdot savus produktus un pakalpojumus valsts iestādēm visā ES.

Jaunā Regula paredz izveidot lietotājiem draudzīgāku CPV klasifikāciju, kas būtu pielāgota elektroniskā laikmeta vajadzībām un pilnveidota saskaņā ar nesenajiem tehnoloģiju un pakalpojumu atklājumiem. CPV pilnveidošana ir bezprecedenta konsultāciju ar privāto un publisko sektoru visā ES un plašas citu pastāvošo darījumu klasifikāciju salīdzinošās izpētes rezultāts.

Galvenās izmaiņas, ko nosaka jaunā Regula, ir sekojošas:

  • Uzsvars tiek likts uz modernizētu struktūru, kas kalpo pircējiem, padarot CPV vairāk orientētu uz produktu būtību un mazāk orientētu uz materiālu raksturojumu. Iepriekšējā CPV versija ietvēra, piemēram, dažādus krēslu kodus atkarībā no tā, vai tie tika izgatavoti no plastmasas, koka vai metāla. Šobrīd uzsvars tiek likts uz pašu produktu (t.i. krēsliem), un papildus specifikācijas (ja tādas ir) jāpievieno, izmantojot attiecīgos kodus no papildu vārdnīcas.
  • Lai CPV pielāgotu e-iepirkuma laikmeta standartiem, ir radīta plaša 1,000 simbolu sistēma, kas papildinās 9,000 galvenos kodus. Tagad, izmantojot attiecīgos kodus papildu vārdnīcā, ir iespējams sīki aprakstīt un iztulkot galvenos līgumu specifikāciju elementus (piem., materiālu, formu, izmantošanas veidu, norādīto pielietojumu utt.). Veicot vienkāršus iepirkumus, tas ietaupīs laiku, kas tiek pavadīts, sastādot un tulkojot specifikācijas.
  • Daudzas jaunas jomas CPV ir apskatītas sīkāk: programmatūras pakotne un izmantošana, medicīniskās ierīces, iekārtas lidostām un gaisa satiksmes kontrolei, sporta preces, mūzikas instrumenti, apkārtējās vides apkope, Internet un bezvadu telekomunikāciju pakalpojumi.
  • Lai atvieglotu ES publiskā iepirkuma likumdošanas satura lasīšanu un izpratni, izmaiņas CPV kodos ir atspoguļotas norādēs, kas minētas „publiskā iepirkuma Direktīvas” pielikumos, t.i. Direktīvās 2004/17/EC un 2004/18/EC par publisko iepirkumu. Taču jāpiebilst, ka šie koriģējumi nemaina direktīvu saturisko būtību.

Papildus informācija:
Noteikumi par CPV pilnveidošanu:
ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/e-procurement_en.htm#cpv