Tieslietu ministrs uzklausa Latgales Studentu centra pārstāvjus

Trešdien, (17.10.2007.) biedrības „Latgales Studentu centrs” pārstāvji tikās ar LR Tieslietu ministru Gaidi Bērziņu. Sarunas notika Tieslietu ministrijā pēc ministra ierosonājuma veidot dialogu par latviešu „lokālajām identitātēm”. Pēc ministra vārdiem nav normāli, ka ar etniskajām minoritātēm darbojas īpaša ministrija, bet par dialoga veidošanu ar latgaliešiem, suitiem un citu latviešu lokālo identitāšu pārstāvjiem valsts līmenī nav atbildīgs neviens.


Latgales Studentu centra (LgSC) Valdes loceklis Mareks Gabrišs pauda gandarījumu par ministra izrādīto interesi, jo līdz šim neviena cita valsts augsta amatpersona latgaliešu jautājumam nav pievērsusi tādu uzmanību. Ceram, ka arī citu ministriju pārstāvji, kuru atbildības jomā atrodas latgaliešu valodas un kultūrpolitikas jautājumi, piedalīsies valstiska līmeņa dialoga veidošanā ar latgaliešu sabiedriskajām organizācijām.

Tieslietu ministrs G.Bērziņš norādīja, ka valstī nepieciešama struktūra, kas nodarbotos ar Latgales jautājumu risināšanu un pie kuras varētu vērsties latgaliešu nevalstiskās organizācijas. Sarunu laikā tika diskutēts par to, kuras ministrijas paspārnē šādam departamentam vajadzētu darboties. LgSC pārstāvji ministram iesniedza rakstiskus priekšlikumus latgaliešu reģionālās identitātes un valodas saglabāšanai un attīstībai.

Piemēram, Tieslietu ministrijas pakļautībā esošajam Valsts valodas centram definēt kādas tiesības ir Valsts valodas likumā noteiktajam latviešu valodas paveidam un vai latviešu valodas paveids ir līdzvērtīgs latviešu literārajai valodai. Valsts valodas likuma 4. panta 3. apakšpunkts nosaka, ka “Valsts nodrošina latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību”.

LgSC pārstāvji uzskata, ka valsts institūcijām būtu vēlams izskatīt iespēju par Latvijas pievienšanos Eiropas Padomes Hartai par reģionālajām vai minoritāšu valodām.

Informāciju sagatavoja:
Latgales Studentu centra Valdes loceklis Mareks Gabrišs 26553723; latgols@inbox.lv