Salenieku dolomīts – paspējuši esam tieši laikā

Nesen Ludzas rajona Malnavas pagastā tika atklāta jauna dolomīta ieguves vieta un Eiropas Savienības standartiem atbilstoša moderna šķembu ražotne, kas ar kvalitatīvu produkciju nodrošinās Latgales reģiona asfalta un betona ražotājus, kā arī ceļu būvētājus. Kā atzīst SIA „Salenieku dolomīts” valdes loceklis Juris Seilis, tad ar jauno ražotni paspēts ir tieši laikā. Šis reģions attīstās un ieguldījumi ir ar perspektīvi, jo drīzumā šeit būvēs ceļus, Rēzeknē būs jauna betona rūpnīca un tādēļ kvalitatīvas betona šķembas būs nepieciešamas.


Citi neticēja

SIA „Salenieku dolomīts” ir SIA „Saulkalne S” meitas uzņēmums, kas dolomīta ieguves jomā darbojas jau 12 gadus, bet, kā atklāj uzņēmuma vadītājs J. Seilis, pašam darba pieredze karjeru sfērā ir aptuveni divdesmit gadi. Un tieši šī pieredze ļāvusi uzņēmumam tālredzīgi plānot un pirms trīs gadiem uzsākt šo projektu, kura rezultātā šobrīd atklāts „Rītupes” dolomītu ieguves karjers un ar Eiropas fondu atbalstu atklāta Latvijā modernākā šķembu ražotne. „Kad pirms trīs gadiem sākām aktivitātes šeit, citiem tas šķita dīvaini, daudzi nesaprata, ko te var pārdot vispār un kas pirks kaut ko,” stāsta J. Seilis, atklādams, ka šobrīd ražotne jau strādā un pieprasījums pašlaik ir ļoti labs.

Apgādās visu Latgali

Uzņēmumam ir jau vairākas dolomīta ieguves citos Latvijas reģionos, taču jaunajai dolomīta ieguves vietai Malnavas pagasts izvēlēts, jo jau sākotnēji izveidojusies laba sadarbība ar pašvaldību, kaut gan šādu dolomīta atradņu Latgales reģionā esot pietiekoši daudz. Kā izpētīts vēl Padomju Savienības laikos, šajā teritorijā ir pietiekoši lielas dolomīta iegulas, taču arī pēc izvietojuma šī atradne darbības uzsākšanai šķitusi visizdevīgākā, jo SIA „Salenieku dolomīts” ar saražoto produkciju plāno apgādāt Balvu, Ludzas, Rēzeknes un Daugavpils rajonus. „Tas būtībā ir lēts, smags produkts, ko tālu nav izdevīgi pārvadāt. Viņu parasti ražo uz vietas pa reģioniem. Visā Latvijā katrā reģionā ir savi karjeri, teiksim Rīgā ir šķembu deficīts, bet, no šejienes vedot uz Rīgu, transporta izmaksas būs trīs reiz lielākas nekā pati šķembu cena,” skaidro J. Seilis, piebilzdams, ka nākotnes plānos ietilpst arī jaunu karjeru attīstīšana citviet.

Galvenie klienti – ceļu būvētāji

Karjerā dolomīts tiek spridzināts, tad drupināts ar speciāla drupinātāja palīdzību, bet šķembu rūpnīcā iegūtais materiāls tiek sijāts, mazgāts, kā rezultātā tiek iegūtas augstākās kvalitātes mazgātas šķembas, kas šajā reģionā citur netiek ražotas. Tā kā šāda ražotne rada gan troksni, gan pastiprinātus putekļus, tad, protams, ne mazāk svarīgs faktors dolomīta ieguves karjera izveidei bija šī salīdzinoši mazapdzīvotā vieta. Uzņēmums izbūvējis arī asfaltētu piebraucamo ceļu, lai pēc iespējas samazinātu netālu dzīvojošo iedzīvotāju neērtības.
Dolomīta šķembu ražošana karjerā „Rītupes” uzsākta jau pavasarī, tika veikti iekārtu regulēšanas darbi un šobrīd ražotne jau strādā ar pilnu jaudu.
Gatavā produkcija – dažādas frakcijas jeb izmēra (no 0 līdz pat 63 mm) šķembas tālāk izmanto asfalta un betona rūpnīcas, kas būtībā ir galvenie uzņēmuma klienti. Šādas dolomīta šķembas izmantojamas ceļu būvē, piemēram, šobrīd daudz tiek transportēts uz pierobežu, kur notiek jaunā ceļa gabala Nirza – Ploski būve. Tās izmanto arī betona un dzelzsbetona ražotāji.

Ar Eiropas atbalstu

SIA „Salenieku dolomīts” ražotne var saražot līdz 5 tūkstoši tonnām produkcijas dienā. Un, kā atzīst J. Seilis, pašreiz pieprasījums ir pietiekoši augsts. Tas ir pateicoties kvalitatīvajai produkcijai, ko ražo ar Eiropas atbalstu uzstādītā šķembu rūpnīca.
Ar ERAF finansiālo atbalstu SIA „Salenieku dolomīts” uzstādīja modernāko šķembu rūpnīcu Latvijā, kur kopējās izmaksas sastādīja nepilnus 950 tūkstošus latu, no kuriem 530 tūkstoši lati sastādīja ERAF finansējums. Visa ražotne ir maksimāli automatizēta un šobrīd šeit strādā astoņi darbinieki.
Šeit uzstādītās iekārtas ražotas Austrijā un var ražot arī mazgātas dolomīta šķembas, ko pagaidām citi ražotāji šajā reģionā nepiedāvā. Taču tieši šāda produkcija kā izejviela nepieciešama augsti kvalitatīva betona ražošanai.
Kopumā uzņēmumā jau ieguldīti aptuveni divi miljoni eiro. Uzņēmums ieguldījis gan karjera izveidē, gan infrastruktūras labiekārtošanā, kā arī transporta un citas tehnikas iegādē. Ražotnē uzstādīts arī šķembu maisītājs, ar kura palīdzību tiek ražots kvalitatīvs šķembu maisījums ceļu būvei.

Ivonna Skaistkalne
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale